GIF´s juniorlag spelade oavgjort med svenska mästarna!

Nästa framgångsrika ungdomsgäng var ”57-orna” som innehöll både ett och två år yngre spelare. De stod sig mycket väl i konkurrensen. Kulmen var 1-1-matchen mot Örgryte i Gothia Cup 1975, i en avgörande gruppspelsmatch. ÖIS var helt ordinarie, medan GIF hade två spelare skadade hemma i Grebbestad. Den press GIF hade i sista kvarten var värd ett bättre öde. ÖIS gick vidare, vann hela turneringen och därefter junior-SM det året.

Finns det informella ledare i ett fotbollslag var Peter Joelsson en sådan. ”Joel” manade på, slet och spelade mycket stabilt mittbacksspel. Som 16-åring blev Peter uttagen till ett granskningsläger för blivande pojklandslagsspelare, GIF´s förste att uppmärksammas så.
Urban Tärneld och Håkan Elg var två grebbestadskillar i laget. Men de var också de enda. Övriga spelare kom från Kämpersvik, Havstenssund, Edsvik, Säm, Sannäs, Västbacken, Rabbalshede, Uddevalla, Göteborg och…Tova. Från Bräcke gård vid Tova kom Lars Andersson som tunn 12-åring 1971. Han blev ”Lasse Målvakt” i GIF i årtionden och är den som fått flest anbud från elitklubbar genom åren. Alla göteborgslagen i eliten ville få påskriften, men Lasse blev GIF trogen hela vägen. Benny Svensson och, sista året också Kenneth Wetterlind blev sedan viktiga i GIF´s A-lag under ett antal år. Nu var det division 4 och 3, det krävdes lite mera för att ta sig in än tidigare. Jan Andersson gjorde snabbast debut men avslutade tidigt.
Killarna med längre avstånd spelade i GIF genom att de var ”sommargäster” och tillbringade hela somrarna här. De trivdes och blev giffare på helårsbasis under ett antal år. År efter år med seriesegrar och ofta framgångsrikt cupspel stärkte nog gemenskapen. Träningsintensiteten var väldigt skiftande i laget, men reseavstånden till och från matcher löstes alltid av killarna.
”58-orna” blev mest framgångsrika, de vann pojkcupen för Bohuslän/Dalsland och som avrundning junior-DM 1976. Urban Tärneld fortsatte sedan en lång A-lagssejour och kompletterades i kortare perioder av Lasse Lyckäng, Håkan Elg, Daniel Andersson och förmodligen någon mera. De fick efterhand god inslussning och uppbackning av de äldre kvarvarande spelarna. Och av ledningen, som skulle visa sig vara viktig för fortsättningen. För nu gick GIF äntligen upp i div 3…
(Skrivet ur minnet, utan andra faktaunderlag än Tidslinjen här. Korrigera gärna ev faktafel)

Lars Andersson Benny Svensson Urban Tärneld Jan Strand (Andersson) Håkan Elg Peter Joelsson Lars Lyckäng-Johansson Kenneth Wetterlind Daniel (Tanum) Andersson Gunnar Henrikssons fotbollsfamiljeträd! Ungdomskullar avgörande för framgångar

Jag håller med Kenneth