De åttio är firade

I söndags, 9 mars, firade Grebbestads IF 80 år med mat och prisutdelningar på Tanum Strand. Ett något sent firande då det var under fjolåret man fyllde.

Ett 50-tal personer, styrelse, inbjudna personer och supportrar slöt upp. Grebbestad IF har en unik dokumentation av sin historik och till en början kom det att handla mycket om den. Några viktiga milstolpar ur historien följer här:

1922 samlades ett antal personer vid folkhögskolans trädgård och man hade ett möte där läraren Anders Eliasson valdes till Grebbestads IF:s förste ordförande. Nu var detta inte den första idrottsföreningen i Grebbestad utan tidigare fanns bla Grebbestads IK, Grebbestads IFK och Viking.

Även om Grebbestads historia är välfylld så finns det perioder då det saknas en hel del. Framför allt under åren 1947-62 saknas det massor.
- Finns det någon som har historik från denna period är vi oerhört tacksamma om ni kan dela med er, uppmanar Anders Eklund gång på gång när han med stolthet berättar om historien.

1922 startade GIF och redan från det första året finns det bilder från tidningen med lagbild från en segermatch mot IFK Strömstad med 3-1.

1972 när man firade 50 år hade man sin första jubileumsmatch där man spelade mot ett kändislag och genom åren så har nu Grebbestad spelat ett otal kändismatcher.

Vid 70-års jubileumet fick Grebbestad en oväntat present. Laget befann sig då i div 4 men tack vare att ett lag drog sig ur i div 3 gick chansen till Grebbestad som givetvis tackade ja. Nu blev glädjen inte så längvarig utan man trillade ur året efter.

1973 kom Ralf Edström till kändismatchen innan han blev proffs och han lockade hela 2000 personer. Ett rekord som slog med bred marginal när Ingemar Stenmark kom. Hela 3200 personer kom för att se mannen som fick Sverige att stanna när han åkte.

Ett viktigt år för Grebbestad var 1976. Då vann nämligen Grebbestad JDM och det laget bildade stommen för Grebbestads framgångsrika år på 80-talet. Som tex. -82 då man bla slog GAIS på Siljevi och klarade 0-0 på Nya Ullevi. Det räckte till en andraplats fem poäng bakom GAIS.

1981 spelades för första gången Sparbanken Cup. En inomhusturnering som spelades i Tanums Idrottshall och som lockade till spel dygnet runt under de inledande åren. Efterhand har turneringen tappat lite i intresse pga det numera stora utbudet på turneringar att delta i. Numera spelas turneringen under en dag och i Tanumstrandshallen.

1985 kom två ynglingar till Grebbestad. Bengt Mattsson hade fått kontakt med Dave Basset, Wimbledons dåvarande manager, och man lånade Dennis Wise och Sean Priddle. Dennis blev sedan som de flesta säkert känner till ett välbetalt proffs i bla Chelsea.

Under de kommande åren plockade Grebbestad hem flera engelsmän som fick spela för Grebbestad men Dennis är utan tvekan den som blivit mest känd. Åren 1995-98 hade Grebbestad ett samarbete med Tanum men från -99 gick man skilda vägar.
- Kanske jag skulle dragit mig tillbaka något. Satsningen med samarbete var rätt men kopplingen med mig gjorde att man såg laget som Grebbestad, resonerar Bengt Mattsson.

Nu är det inte bara för fotbollen som Grebbestad blivit kända för utan man har även arrangerat konserter i parken Charlottenlund, eller Lunden som det ofta kallades förr. På 80-talet uppträdde tonårsbanden Gyllene Tider och Noice. Andra stora namn var Tomas Ledin och Janne Lucas Persson. Det största arrangemanget var när Carola lockade hela 10000 personer till Siljevi -83. Året efter var det bröderna Herreys som lockade 6000.

Därefter lästes det upp några gratulationstelegram som kommit från Bullaren GOIF, Tanums IF, Tanums Strand och Kultur och Fritidsnämnden i Tanum. Bertil Engdahl, vars pappa var med och startade upp GIF, hade något så unikt som det allra första klubbnålen som gjordes till GIF. Klubbnålen skänkte han med glädje till Bengt Mattsson.

Därefter tog Bosse Karlsson Bohusläns FF över och delade ut diplom och förtjänstmedaljer i brons och silver för personer med lång och trogen tjänst i klubben. Bengt Mattsson tilldelades en standar och det är bara förtjänsttecken i guld som är finare enligt Bosse Karlsson. En smått generad Bengt Mattsson tog emot priset och sa:
- Det är viktigt att kunna göra det man vill och för mig är Grebbestad det viktigaste.

Därefter var det Grebbestads tur att dela ut medaljer till personer som gjort stort arbete inom klubben.

Avslutningsvis tog Anders Eklund åter ordet och beordrade Bengt Mattsson att sitta ner och lyssna.
- Vi har hållit ett extra styrelsemöte där alla var kallade utan dig, sa Anders Eklund. Därefter fortsatte han och berättade Bengt Mattssons historia i klubben som bla innehöll, födelsedatum, debut i a-laget och när han kom med i styrelsen.

Det hela avslutades med att mötet där Bengt inte blev kallad till, att man hade beslutat att utnämna Bengt Mattsson till hedersordförande pga allt arbete Bengt gjort för klubben. Bengt fick ännu en gång tona ner sin vikt och i stället framhålla GIF som förening där flera personer jobbar mot samma mål. Avslutningsvis tackade klubben för uppmärksamheten och man hoppas på ett bra 2003.

BILDEN: Huvudsponsorns Björklövet/Gränstrycks ägare fick förjänsttecken av Mr Mattsson.

En härlig helg med 9 GIF-poäng: A-laget 3-1, HIF/GIF 5-1 och F0406 7-0.

2019-08-17 14:00

IFK TIDAHOLM