Årets sista bohusderby när Ljungskile kommer på besök

Skall Grebbestad kunna ta en första derbyseger 2018? Två kryss mot Oddevold och förlust borta mot Ljungskile så här kommer sista chansen.

Senare i kväll blir det klart om matchen kommer att spelas på Siljevi eller om matchen flyttas till konstgräs i Tanumshede på Sparvallen. Så följ hemsidan för besked

Vårmötet vann Ljungskile med 2-0 och man vann väl rättvist i en match där Grebbestad hade svårt att få till det riktigt bra framåt. Vid 0-0 åkte Markus Svensson på en armbåge och tvingades bryta matchen efter bara 18 minuter. 8 stygn blev resultatet.

12 minuter senare satte Ljungskile 1-0 och man ökade sedan på med 9 minuter kvar av ordinarie tid.

Ljungskile SK
Krysslaget laget Ljungskile! Man är obesegrade i sex raka matcher. En svit som startade med ett kryss mot serieledande Mjällby på hemmaplan och som senast förlängdes med nytt kryss mot tabelltvåan Torn. Så poäng mot de båda topplagen är bra men...

Alla kryssen gör att man tappar mark i tabellen och trots en 9:e plats är man bara 4 poäng från nedflyttning! Inte så bra för tippade topplaget.

I sviten om sex raka matcher utan förlust så är det bara en seger, borta mot Tvååker men då i övrigt fem kryssmatcher som gör att man tappar mark i tabellen.

Försvarsmässigt är det mycket bra. Ljungskiles starka försvar har bara släppt in 24 mål på 21 matcher vilket kan jämföras med Grebbestads 37 mål bakåt. Men framåt har det gått trögt. Endast 27 gjorda mål är till och med mindre än Grebbestad som gjort 28 mål.

Robin Strömberg vann skytteligan i fjol i div 1 och ligger med hyfsat i år med. 11 mål från Robins sida. Men i övrigt sprids målen ut och kanske hade man behövt en pålitlig målskytt till för att nu den yttersta toppen?

Nu är man i stället med i bottenstriden så även för Ljungskile är matchen mycket viktig. Vid seger skulle man hänga av Grebbestad som då skulle vara 7 poäng bakom. Vid förlust så är Grebbestad i stället bara 1 poäng bakom Ljungskile.

Senast mötte alltså Ljungskile Torn på hemmaplan och matchen slutade 1-1. Ser på Ljungskiles hemsida att Torn var mycket tajta hemåt i första halvlek där Ljungskile då hade svårt att skapa chanser.

I stället kunde Torn göra 0-1 mitt i halvleken på lagets första målchans.

I den andra halvleken öppnade Torn bra och det var lite oreda i LSK-försvaret som ändå kunde hålla undan.

LSK gjorde sedan lite ändringar och byten i laget och det blev fart framåt och Robin Strömberg kunde nicka in kvitteringen.

LSK jagade sedan en seger men trots chanser stod sig 1-1 matchtiden ut.

Grebbestad
Kryss borta mot Kristianstad i match som man definitivt inte ville förlora. 2-2 var ändå oerhört surt och Grebbestad har svårt att få med sig utdelning på bortaplan.

Bara en bortavinst så här långt borta mot Eskilsminne, kryss mot Lund, Oddevold och nu då mot Kristianstad ger 6 inspelade bortapoäng.

6 poäng som borde varit i alla fall 8 då Grebbestad ledde matchen med 0-2 och kontrollerade matchen. När vi klev in i matchminut 78 hade Kristianstad inte tvingat Jonatan Hårenberg till en enda viktigt räddning. Nej Jonte hade det ganske lugnt och hade väl mest lite luftbollar att jobba med.

Ja, fram till minut 78. När den minuten var över stod det 2-2. Har nog aldrig varit med om två så snabba mål någonsin, varken med eller emot.

Först kom en frispark som var bra slagen men Grebbestad tappade markering och nickläget var nära och fritt mot en chanslös Jonatan Hårenberg.

Grebbestads avspark och man lyfte långt på Anton Henriksson men bollen vanns av Kristianstadsförsvaret som snabbt drog en långboll. Tobias Carlsson vann den bollen men missade/halkade när bollen sedan skulle nickas undan och Kristianstad tog tillbaka bollen, vände om och klippte in 2-2. Vilken chock!

Oerhört tungt med dessa två insläppta och Kristianstad kom sedan i en bra period i matchen men Grebbestad höll undan utan fler bra lagen för hemmalaget. I stället fick Anton Henriksson läget att avgöra på tilläggstid men hemmamålvakten kunde rädda med en fotparad.

DM-mästare
Efter ovan nämnda seriematch spelade Grebbestad DM-final mot IFK Uddevalla i tisdags. En match Grebbestad vann med 2-1. Grebbestad var i bollägartagen fram till det var dryga 20 minuter kvar att spela. Fösrat halvlek dominerades stort av Grebbestad men Uddevalla spelade tajt hemåt och Grebbestad hade svårt att skapa chanser.

Även andra halvlek började med stort övertag för Grebbestad men efter 64 minuter tog Uddevalla ledningen på sitt första anfall i den andra halvleken.

Men bara sju minuter senare var Grebbestad i ledningen för två minuter efter Uddevallas ledningsmål hade Anton Henriksson nickat in 1-1. Och sedan satte Oskar Lindberg 1-2 fem minuter senare.

Därmed är Grebbestad klart för kvalmatch till Svenska Cupen under 2019.

Vi tar en liten titt på tidigare möten med Ljungskile

Matcher sedan dessa börjades fylla i på hemsidan, år 2000: Grebbestad och Ljungskile har mötts 2 ggr.
- Totalt matcher: 1 st, Grebbestad 0 vinster, 1 oavgjorda, 1 förluster, 0-2 i målskillnad
- Tävlingsmatcher, serie: 1 st, Grebbestad 0 vinster, 0 oavgjorda, 1 förluster, 0-2 i målskillnad
- Tävlingsmatcher, DM: Inga
- Träningsmatcher: 1 st, Grebbestad 0 vinster, 1 oavgjorda, 0 förluster, 0-0 i målskillnad