Grebbestad bäst i seriefinalen, 4-1 mot Stångenäs

Jonas Henrikssons hattrick i första halvleken visade vägen för ett mycket taggat Grebbestad som vann mycket rättvist. 4-1 i seriefinalen på bortaplan efter en strålande insats.

(Stora bilden: Jonas Henrikssons 1-3 på straff)

Grebbestads första halvlek var i det närmaste så perfekt den kan vara och man hade en boll inne redan efter fem minuter då Felix Kristoffersson sprang sig fri och lobbade in bollen men då var han avvinkad för offside.

Grebbestads öppnade stark och Stångenäs ledningsmål kom då överraskande och man fick det till skänks efter sju minuter.

En lång hög boll studsade över Grebbestads målvakt Martin Hansson som misstajmade och inte fick grepp på bollen och då kunde Stångenäs måltjuv Daniel Wilhelmsson utnyttja detta och nicka in 1-0 för hemmalaget.

Men Grebbestad deppade knappast ihop av detta utan bara fyra minuter senare kom kvitteringen. Grebbestad hade ett inkast på högersidan och fick fram bollen till Anton Henriksson som nicktouchade vidare till Jonas Henriksson som tog sig förbi en man och sedan tjusigt placerade in 1-1 vid första stolpen.

Trots övertag för Grebbestad kom nästa farlighet för Stångenäs. Grebbestads backlinje och målvakt var inte riktigt vakna på ett långt inkast och Jim Lundh kunde peta bollen förbi Martin Hansson men kom ur skottläget och då kunde tillslut Grebbestads backlinje få bort bollen.

I stället var det Grebbestad som rättvist tog ledningen efter 23 minuter. Grebbestad fick en frispark ute till vänster som Tobias Carlsson lyfte in och där kom Jonas Henriksson perfekt och skallade in 1-2.

Grebbestad dominerade spelet men skapade kanske ändå inte jättemycket i målchansväg. En möjlighet kom efter 40 minuter när Christoffer Söderlund hittade en djupledslöpande Daniel Andersson. Men Daniels Anderssons vinkel blev något snäv och trots vänsterläge provade Daniel med en höger yttersida som Andreas Samuelsson hade full kontroll på.

Men direkt efter fick Grebbestad straff. Anton Henriksson lyfte fram bollen till Jonas Henriksson som kom fri med Andreas Samuelsson och fälldes med straff som följd.

Då Jonas Henriksson inte puttade bollen mot mål utan mer i sidled ifrån så klarade sig Andreas Samuelsson med en varning i stället för målchansutvisning.

Straffen satte sedan Jonas Henriksson lika hårt och bestämt som senast och då hade Andreas Samuelsson ingen chans trots att han gick åt rätt håll.

1-3 efter 42 minuter och hattrick av Jonas Henriksson!

I pausen träffade jag förre Stångenäs och Grebbestadsspelaren Sten Pålsson.

Hej Sten, 3-1 efter första halvlek, hur tycker du att matchen ser ut?
– Det är fördel Grebbestad. Dom vinner närkamperna och spelar mer fyndigt. Lite dålig markering på Grebbestads andra mål av Stångenäs. Men Jonas Henriksson är vaken och på rätt plats.

Hur länge sedan är det du var i Grebbestad?
– 1985 eller 1986 tror jag.

Följer du Grebbestad något idag? – Jag följer väl alla lagen runt om här genom att läsa i tidningen men inte att jag åker och tittar.

Vad gör du till vardags idag? – Jag gör ingenting. Jag är ju pensionär. Jag har en stuga här nere så det är min hobby. Det plus att jag försöker springa lite.

Sedan smyger Bengt Albrektsson in i diskussionen med en fråga: Vilka håller du på. Sten skruvade sig nog mest och det såg väl ut som att det var Stångenäs som var i hans hjärta.

Andra halvlek
I den andra halvleken fick vi se lite mer boll för Stångenäs då Grebbestad såg ut att backa hem lite mer och dom 440 betalande åskådarna fick se ett par fina lägen för Stångenäs och ett antal bra chanser för Grebbestad som kontrade bra vid flera tillfällen.

Och första läget blev för Jonas Henriksson som kom fri från kortlinje in mot mål men Andreas Samuelsson var med bra och räddade.

Grebbestadskontring minuten senare, efter 52 minuter, gick snabbt och Jonas Henriksson hittade in till Felix Kristoffersson som släppte vidare på ett tillslag till Anton Henriksson som tog emot och sköt ett skott som smet metern över.

Efter 54 minuter kom chansen som Stångenäs skulle ha behövt utnyttja. Tobias Carlsson drällde lite med bollen och Jim Lundh snodde den och fick på ett kanonskott som dalade ner strax över ribban vid den bortre stolpen.

Stångenäs släppte till stora ytor bakåt i andra halvlek vilket gav Grebbestad fina lägen och efter bra kombinationsspel kunde Daniel Andersson avlossa ett bra skott men Andreas Samuelsson stod bra placerad och räddade säkert.

Daniel Wilhelmsson provade med en frispark utifrån som Martin Hansson klarade efter dryga timmens spel.

Sedan Provade Stångäs Anton Petri med skott utifrån som smet tätt utanför.

Minuten senare kontrade Grebbestad utmärkt igen och Jonas Henriksson hittade fram till Felix Kristoffersson som kom fri och såg ut att få bollen under Andreas Samuelsson som ändå han ner och kunde rädda.

Efter 72 minuter punkterade Grebbestad matchen. Daniel Andersson kom på högerkanten och rullade fint in till Anton Henriksson som tryckte in 1-4 upp i nättaket.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid fick Stångenäs Jim Lundh ett jätteläge för att snygga till siffrorna lite. Han sköt ett skott som Martin Hansson räddade men returen gick rakt ut tillbaka till Jim som nu prickad stolpen.

Och stolpreturen kunde Martin Hansson plocka upp. Sista läget fick Grebbestad, återigen med en härlig kontring, då Felix Norén avancerade fram från försvarsläge. Daniel Andersson gjorde en jättelöpning för att hänga med och fick bollen men Andreas Samuelsson klarade skottet och Stångenäs försvar kunde få undan returen.

Jonas Henriksson:
4-1 i seriefinalen mot Stångenäs, det måste kännas bra?
– Det kändes riktigt bra. Vi fick en snöplig start med ett baklängesmål tidigt. Men det kändes bra redan innan och matchbilden såg ut som vi ville ha den så det var ingen panik. Kvitteringen kom snabbt vilket var viktigt. Vi spelade bra och låg rätt medan dom låg brett i sitt försvarsspel so vi hittade in där ganska bra.

Ni dominerar första halvlek totalt: - Ja, vi gör ett bra jobb och vi vet att vi möter ett bra lag som ledde serien. Det var bra mot Frölunda med så det är bra för självförtroendet.

3 mål från din sida, känns bra? – Det är alltid skönt att göra mål och det är kul att vi nu ligger i topp, sa Jonas Henriksson.

Stångenäs tränare Sven-Erik "Svea" Ohlsson:
– Vi hänger inte med helt enkelt. Vi är inget kvickt lag med boll medan Grebbestad var oerhört kvicka. Detta gjorde utslag framför allt i den första halvleken.

– Grebbestad hade respekt för våra djupledsbollar så dom backade med sin backlinje så det fanns ytor att spela på men vi var för dåliga med rörelse och passningar.

– Det blev lite bättre i andra när Grebbestad drog sig tillbaka. Men totalt sett så är det tempot som skiljer lagen åt där det var en stor stor skillnad. Vi har ett tufft program närmast och har först Frölunda och sedan Vänersborg, sa Stångenäs tränare Sven-Erik Ohlsson.


Grebbestads kapten, Markus Svensson:
– Det här känns otroligt jävla skönt. 4-1 i seriefinal på bortaplan. Vi var bra, effektiva och spelade rakt och körde över dom resultatmässigt. Det var väldigt stabilt och idag var vi riktigt farliga framåt med och Jonas Henriksson var på bra humör, sa Grebbestads lagkapten Markus Svensson.

Grebbestads tränare Peter Levin
– Det känns fantastiskt bra. Första halvlek var årets bästa både offensivt och defensivt. En liten plump med deras ledningsmål men det är sådant som sker ibland. Men vi var pigga redan från start och god tid att vända matchen. Jonas Henriksson är guld värd för oss och motståndarna har stor respekt för honom. Övre halvan i serien är jämn och nu väntar ny tuff match mot Vänersborg på tredje plats och det är kul när matcherna gäller något.

Bra i Stångenäs var Anton Petri och Andreas Samuelsson. Hela Grebbestad var bra. Toppar med tremålskytten Jonas Henriksson, Daniel Andersson och Felix Norén.

Stångenäs AIS-GIF 1-4 Stångenäs AIS Toppmatch när Stångenäs kommer på besök

Kriga på idag grabbar och lycka till.

Div II Norra Götaland
2021-10-24 14:00

IK ODDEVOLD
1-3

Thordéngården konstgräs, Uddevalla
Div II Norra Götaland
2021-10-31 13:00
IFK TIDAHOLM (b)
Tidavallen, Tidaholm


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.