Felix Kristoffersson – Amerikansk Collegemästare

Felik Kristoffersson, till vardags i Grebbestad, blev i slutet av 2013 amerikansk collegemästare i fotboll. Två seriesegrar plus amerikansk collegemästare på de två senaste säsongerna – Fantastiskt!

Se fler bilder på Felix Kristoffersson, collegemästare


Felix Kristoffersson spelar alltså till vardags i Grebbestads a-lag som de senaste säsongerna skördat stora framgångar. 2012 serieseger i div 4. 2013 serieseger i div 3. Till detta har Felix lagt till Amerikansk Collegemästare. Då Felix varit på besök på hemmaplan har vi fått en liten stund med honom.


* Till att börja med, ett stort Grattis Felix – Amerikansk Collegemästare!
– Tack så mycket!

* 29 juni 2013 spelade du din senaste tävlingsmatch för Grebbestad. Seger med 5-0 mot Kärra och du gjorde två mål. En fantastisk avslutning? Och berätta lite kort om vad som väntade dig, om vart du varit och vad ditt college heter:
– Ja det var ju en väldigt rolig avslutning, kunde väl inte bli så mycket bättre. Jag visste att det skulle bli min sista seriematch innan jag åkte över för att prova vingarna här borta. Jag har varit i Pulaski, Tennessee på en skola som heter Martin Methodist College.

* Hur har en vecka sett ut för dig?
– En typisk vecka har varit skola måndag till fredag förstås. Träning varje dag efter skolan någonstans mellan kl 15-17. Sen så på kvällarna har man tagit hand om läxor och så. Så det har varit väldigt hektiskt. Vi spelade även en eller två matcher varje vecka, så det blev väldigt mycket. Om vi spelade på bortaplan och det var en lång resa så åkte vi ofta dagen innan och sov på hotell. Då missade man skolan i några dagar och på så sätt fick man jobba ännu hårdare i skolan för att hänga med. Så veckorna bestod mest av skola, träning och matcher.

* Först så spelade ni ett seriespel, hur gick det där och vilken placering fick ni?
– Ja det stämmer. Det var första året för vår skola i vår serie. Vår serie är sedd av många som den tuffaste i landet så vi visste att det skulle bli otroligt tufft för oss. Systemet här fungerar lite annorlunda än hemma. Vi var tolv lag i serien, och dom som hamnade på dom 8 första platserna spelade sedan en turnering om vem som vann serien. Så det är lite annorlunda. Vi hamnade till slut trea i serien, vilket vi var otroligt nöjda med. Sedan vann vi även kvarten, semin och finalen så vi vann serien till slut ändå. Vinsten i serien gav oss då en plats i ”nationals” där dom 32 bästa lagen i landet gör upp om titeln som ”National Champions”. Man får platserna här genom att vinna sin serie, eller så kan man också få en plats via ranking. Så vi var tre lag från vår serie som var med i nationals.

* Sedan kom slutspelet, berätta lite kort om alla slutspelsmatcherna (ej finalen). Hur gick det för dig i matcherna, mål, assist?

– Första rundan spelade vi hemma mot ett lag vi hade förlorat med tidigt på säsongen. Vi vann där med 2-0 och då gjorde jag det andra målet. Det var väldigt kul för dom 16 lag som var kvar efter första rundan åkte till Alabama för att spela resten av turneringen. Vi kom ner dit som det sämsta laget på pappret, så vi fick möta dom som var rankade etta i landet. Vi slog dom med 5-0, och det var ju en jätteskräll egentligen. Sedan mötte vi dom som vann nationals förra året i kvartsfinalen, och slog dom i golden goal 2-1. I semifinalen vann vi på straffar, efter att vi kvitterat i 89:e minuten. Så man kan säga att det var ganska mycket spänning under de här matcherna. Jag hade det lite tungt poäng- och spelmässigt i de här matcherna. Drog på mig en skada i kvartsfinalen som störde mig lite, så det var synd. Som tur var kunde jag ändå spela semifinalen och finalen, där jag spelade upp mig lite. Men jag har startat alla matcher under året och känner att jag har en viktig roll i laget. Jag har en mer defensiv roll än var jag är van vid, men jag känner att jag lärt mig mycket på det.
Det är en liten annan mentalitet här jämfört med Sverige. Om man är dålig i en match så blir man utbytt och utskälld direkt, det är ingen som kan lalla runt utan att få höra det.

* Och så det största, finalen! Beskriv lite runt omkring, media, tv och själva finalmatchen:
 Finalen var den fjärde matchen på sex dagar för oss så det var lite ömt och trött här och där. Men det var inte svårt att ladda ändå, man kände att det betydde väldigt mycket. Speciellt på dom äldre spelarna i laget och på tränarna. Det var inte mycket media och så, det var mest efteråt det blev lite intervjuer och diverse. Men det var otroligt roligt att få vara med om, det är ju viktiga matcher man vill spela!
Vi mötte ett lag som också är i vår serie, och dom avgjorde mot oss med 1.4 sekunder kvar i dubbel övertid när vi mötte dom i serien. Så vi hade revansch att utkräva om man säger så. Deras skola låg ett stenkast ifrån där vi spelade så vi visste att det skulle vara mycket fans från deras skola. Vi tog ledningen tidigt i första halvlek. Vi körde totalt över dom i första halvlek och borde gjort några mål till. Dom tog sedan över i andra och gjorde 1-1 på en frispark ungefär halvvägs in i andra halvlek. Matchen gick till golden goal. Vi avgjorde 8 minuter in. En fransman gjorde målet, enligt mig kanske vår bästa spelare. Det blev ju naturligtvis en tv-puck hög med alla och det var otroligt kul. Det är något speciellt med att vinna i förlängning.

* Hur stort är detta i USA? För ert college som vann för första gången:
– Det är otroligt stort för vår skola. Det var första gången som skolan vann nationals i alla killsporter. Det blev väldigt mycket uppmärksamhet i skolan och folk man inte ens känner sa grattis och så. Det är inte många som får vara med och det och jag är glad att jag fick va del av något sånt.

* I övrigt då, hur går det i plugget?
– Skolan har gått väldigt bra. Det har egentligen inte varit så svårt, utom det är väl bara språket man behöver komma in i, men det kände jag att jag gjorde direkt.

* Fått några riktigt bra kompisar?
– Ja absolut. Jag bor med fyra killar från laget och har naturligtvis kommit dom väldigt nära. Vi har otroligt bra sammanhållning i gruppen, precis som det är i GIF. Det tror jag är väldigt viktigt om man ska lyckas bra på plan. Men jag har ju såklart några som är närmre än andra.


* Har du hunnit med att se dig omkring något? Finns det något speciellt där du håller till som drar mycket turister?
– Inte i vår lilla stad. Men Nashville är väl ett mecka för alla country fans. Jag har varit i Nashville några dagar, det är egentligen den enda lilla trippen jag gjort utanför fotbollen. Men vi har varit ute och rest mycket med laget, där höjdpunkten var ett träningsläger i Florida i augusti.

* Under december månad fram till 5 januari har du vistats på hemmaplan i Sverige igen. Hur var det att komma hem?
– Det var väldigt skönt, och otroligt kul. Kul att träffa familj, flickvän och kompisarna igen. Hade gärna haft några veckor till hemma!

* Trots att du är borta under i princip hela våren är du en av dom som är klar för nästa säsong. Skall det bli kul och komma hem och spela med grabbarna igen?
– Absolut, det har varit väldigt kul under jul när vi spelade i Norge. Betydligt roligare fotboll hemma än vad det är här. Amerikanerna lirar inte riktigt lika bra!

* En liten försmak av detta hade du nu under december då Grebbestad deltog i Romjulcup i Fredrikstad där ni blev tvåa. Hur kändes det att spela med Grebbestad igen? Gick ju bra för dig personligen och du var lagets bäste målskytt efter gruppspelet (kanske sett över hela turneringen med?):
– Ja som sagt det var en väldigt rolig turnering. Roligt upplägg med 7-manna. Jo jag hade lite flyt och fick göra en del mål, jag hade väl fördel som hade lite mer matchtempo än alla andra eftersom jag precis avslutade säsongen. Men det var riktigt kul att spela, synd att vi inte kunde vinna bara.

* Du flyger tillbaka till USA 5:e januari. Vad händer närmast där?
– Ja, eller i skrivande stund är jag faktiskt här. Jag är inte helt säker faktiskt. Men vi kommer träna hårt och förmodligen spela några träningsmatcher under våren. Men själva säsongen är bara under hösten här borta.

* Blir det någon fortsättning på det ni vann eller startar det om igen?
– Det är off-season här nu, och vi kommer inte starta serien förrän i september igen. Men vi kommer träna i princip varje dag.

* Och i maj kommer du tillbaka till Sverige?
– Det stämmer. Skolan slutar i början av maj någon gång.

* Och spel med Grebbestad i div 2 väntar?
– Ja det är mitt mål. Förhoppningsvis får jag träna på bra här i vår och kan vara med och konkurrera om en plats när jag kommer hem.

* Hur ser dina planer ut sedan då? Blir det mer USA eller vad händer?
– Jag är inte säker än. Det kommer jag bestämma framöver. Just nu försöker jag bara njuta av upplevelsen och får se hur det blir nästa år lite längre fram.

* Har du något annat roligt att berätta om det senaste halvåret för dig?
– Det har som sagt varit väldigt mycket fotboll och skola. Utöver det har jag varit och kollat på NHL och NFL (amerikansk fotboll), vilket varit två roliga upplevelser.


* Tackar för pratstunden och lycka till framöver Felix
– Tack så mycket!

Läs ännu mer om Felix Kristoffersson, collegemästare

Felix Kristoffersson

Finns det någon uppdatering i tränarfrågan?

Div II Norra Götaland
I förrgår 13:00

TORSLANDA IK
1-3

Siljevi, Grebbestad
Div II Norra Götaland
2023-09-29 19:30
VÄNERSBORGS FK (b)
Vänersvallen, Vänersborg


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.