Webbens kulturskapare tog in GIF i nya tiden

Vi gör rask förflyttning från åttiotal till nutid. Kort uppehåll på vägen vid: En vardagskväll på Lundens gamla utedansbana hösten 1991 kunde man nog hamna i ett gäng innebandyspelande pojkar, knutet till fritidsgården. Den naturlige ledaren i spontanspelandet hette Johan Thoresson, då trettonåring med stort hjärta för idrott.

Johan hade börjat i GIF´s pojkfotboll som sjuåring och kombinerade nu alltså med innebandy. I sällskap med de något yngre Samanthe Jensen och Roger Andersson, plus en liten knatte vid namn Alexander Hedemyr, drev Johan på och till slut fanns Charlottenlunds Innebandy med i pojklagsserierna med flera ålderslag. Flytt till idrottshallen i Tanumshede med riktig sarg och spelplan förstås. Dräkter och spelredskap införskaffades med hjälp av sponsorer, bingolottförsäljning och medlemsavgifter som de unga spelarna ordnade med själva. Enda vuxeninslaget då var i stort sett att köra till bortamatcherna i Dalsland, Munkedal och Uddevalla med fler orter. I slutet av 1990-talet hade innebandyn vuxit över sina bräddar med cirka 120 unga spelare i klubben, och det ändade också i att verksamheten självdog av sin växtvärk. Efterföljande ledare orkade inte föra arvet efter de unga eldsjälarna vidare, men en vacker period blev det för många uppväxande killar under 90-talet i Grebbestad och Tanumshede.

Johan Thoresson gick vidare i sitt föreningsengagemang och med familjeintresset datorer och datahantering som kunskapsgrund blev han år 2000 den naturlige webbmastern i Grebbestads IF när hemsidor och digital rapportering blev mera vedertaget inom fotbollen. Johan tog ansvar över ett mera strukturerat redovisningssätt kring A-lagets matchande med tillhörande rapporter, kommentarer och statistik.
År lades till år, och GIF´s hemsida fick den ena finessen efter den andra inprogrammerad av Johan. Med stort bistånd av skribenten Janne Svensson har Johan utformat grebbestadsif.se till en av de absolut vassaste sidorna i landet vad gäller seniorfotbollen, vilken nog har ökat både intresse och kunskaper hos många GIF-följare på senare år. Det måste vara en fröjd för såväl enträgna kalenderbitare som den tillfällige siljevibesökaren att stämma av i informationsflödet om Grebbestads fotbollslag nu och tidigare. Att kunna förena fotbollsverksamheten med moderna informations- och kunskapskanaler är generellt och på affärsnivå ett av vår nutids mest genomträngande inslag inom idrotten. Att det sker så påtagligt på lägre föreningsnivåer är både sällsynt och mycket roligt att det sker just i GIF. Det är förmodligen en starkare faktor för kontinuerlig framgång på fotbollsplanen än vad vi nog tänker på.
Att idrott i allmänhet och i vårt fall fotboll är en kulturverksamhet känns helt onödigt att resonera om. Åtminstone på ett fotbollsforum som det här. Likväl kändes det angeläget att försöka påminna om hur en snart hundraårig idrottsförening från ett litet feskeläge har jobbat och jobbat och jobbat i generationer för att försöka mäta krafterna på ett annat sätt än förutsättningarna egentligen ska räcka för.

Att kunna förmedla det som görs inom klubben i det tempo dagens entusiaster förväntar sig är sannolikt ett av de viktigare kulturbärarinslagen för fortsatt fotbollsutveckling.
Den nydanande kulturinsatsen från Johan Thoresson och Jan Svensson och deras medhjälpare blir en naturlig länk från dåtid till nutid och kan få bli ett stopp och belägg i det här lilla försöket till historieberättande. Det känns som läge att passa den näst sista bollen till 82-orna bara. Inte IFK Göteborgs 82-lag…utan GIF´s förstås.
Vårt bästa lag…hittills…

Johan Thoresson Jan Svensson Samanthe Jensen Roger Andersson Alexander Hedemyr 2:a i tredje divisionen – och nästan full pott mot Gais!

Idag blev det dessvärre 2 resultat som går mot GIF.
Karlstad slog Yxhult och Skövde slog Vänersborg. 😢

Div II Norra Götaland
2021-09-11 14:00

IFK KUMLA
3-3

Kumla IP, Kumla
Div II Norra Götaland
I övermorgon 14:00
YXHULTS IK (h)
Siljevi, Grebbestad


 
F04-06
Stenungsunds IF (h)
I övermorgon 12:00
Sparvallen konstgräs

F04-06
Ödsmåls IK (b)
2021-09-22 19:00
Ängö Schakt Arena