28/5 1922
 
100 år
28/5 2022
 

Intervju med Matti Demegård tränare i Grebbestad

En trevlig men dyr intervju med Matti blev det. Nja, han har inte tagit betalt och han erkänner att frun Cissi sjunger bättre.

En trevlig pratstund blev det med Matti och troligen en dyr. Jag lyckades, tro det eller, att backa på ett trä när jag skulle åka iväg. Och nu var det inget litet trä vi pratar om. Trädet står kvar och jag har en fin buckla och en trasig baklyckte :-(

Men nu över till det jag besökte Matti för.

Hej Matti och välkommen till Grebbestads IF
– Tack så mycket

Vi måste bara börja med en oerhört viktig fråga, vem sjunger bäst av din fru Cecilia och du?
– Hahaha, ja, du, den är svår...men skall jag vara riktigt ärlig får jag väl säga Cissi. Det är nog så.

En andra fråga måste ju bara bli: Hur känns det att ta över som tränare i Grebbestad?
– Det känns väldigt spännande och roligt. Jag har ju pratat tidigare med Peter Svensson om att kunna vara delaktig på något vis i föreningen. Tidigare har det inte passat men det gör det nu så det känns som ett spännande uppdrag.

Du kommer att dela tränaransvaret med Jonatan Hårenberg och ha Mikael Mattsson som assisterande tränare, hur väl känner du dom?
– Jag känner dom inte alls. Mikael har jag ju träffat men Jonatan har jag ännu inte träffat. Jag har sett honom spela vid ett par tillfällen under säsongen 2015. Men mer än så är det inte

Om vi startar lite frågor med att blicka tillbaka i tiden, vart började du spela fotboll och hur gammal var du?
– Jag var 7 eller möjligen åtta år om vi pratar organiserad fotboll. 7 år tror jag och föreningen var Götene IF. Det berodde på att morfar var ordförande i föreningen så jag kunde inte spela någon annanstans, haha. Så dit blev jag skjutsad till fotbollskolan och seda började jag i föreningen där vi bodde.

Berätta lite kort om din karriär som spelare, vilka lag du varit i och om du kommer ihåg tidsperiod?
– Kort, och började ju med Götene Fotbollskola, Källby IF fram tills jag var 15 år. Sedan var det IF Heimer tills jag började plugga i Växjö. Där spelade jag i Räppe GoIF under tiden jag pluggade. Råda BK, Lidköping 1 säsong. Sedan flyttade jag till Göteborg och spelade någon säsong i lägre division under tiden jag pluggade där.

Om vi nu i stället blickar in på din tränarkarriär, när och var startade den?
– Kort var jag tränare på damsidan i Lindome när jag pluggade. Efter det började jag jobba i Örgryte IS, inte som tränare först men när ÖIS åkte ur Allsvenskan och fick spela i superettan blev jag assisterande tränare där 2007. Därefter blev det GAIS och assisterande tränare där innan det blev Elfsborg 2011-12. Jag kvar i en roll i Elfsborg 2013 under första halvan men när Jörgen Lennartsson försvann så slutade mitt uppdrag med. Sedan blev jag rekryterad till damlandslaget inför säsongen 2014. Så 2014-16 har jag varit assisterande i damlandslaget.

Vad är högsta nivå du varit på som huvudtränare?
–Det blir då i så fall Lindome damer i div 2.

Hur väl känner du till Grebbestads lag?
– Hur svarar man på det? Jag har sett dom ett antal matcher, 4-6 matcher i år. Plus några under 2015. Så jag kan inte säga att jag följt dom slaviskt. Jag har väl en hygglig, ganska bra bild men inte fulländad. Jag har fått en första bild av fotbollskulturen, om sättet, viljan att spela fotboll. Jag uppfattar att den inte helt är beroende av tränaren utan till stor del av spelargruppen.

Du har ju redan under 2016 varit lite involverad som sjukgymnast för laget. Laget har väl haft rekordmycket skador. Har du haft fullt upp och vem har varit flitigast hos dig?
– Jag har ju inte tagit hand om alla spelarna som blivit skadade. Bara en del av dom har kommit till mig. En stor del har givetvis berott på att jag bara varit här en dag i veckan. Dom som inte bott på ort har kanske kontaktat något i exempelvis Uddevalla i stället. Men jag har haft flera men vem har varit flitigast här? Nja, det är nog ingen som sticker ut så...

Stor skillnad mellan att vara tränare för herrar kontra damer?
– Spelet är ju det samma. Sporten är den samma. Det handlar om att få en grupp att fungera tillsammans, socialt, som en grupp på fotbollsplanen. Där är det ingen skillnad om det är damer eller herrar. Om jag skall generalisera lite, vilket jag inte tycker om, har tjejerna en så en mer tendens till krävande av syfte om man pratar träning. Tjejerna har en tendens till att ställa en fråga till vad syfte är med själva övningen. Man måste vara noggrannare med varför man gör övningen. Killarna har lättare att bortse från den biten och kanske bara kör övningen.

Jag antar att ditt avtal med damlandslaget löper ut nu, ingen fundering på att fortsätta?
– Nej, det blev inte så. Pia har ju skrivit ett avtal på ett år men kommer egentligen bara att vara förbundskapten i ett halvår.

Andra lag som ryckte i dig?
– Frågat finns det lag som gjort men inga som jag förhandlat med.

Fotboll i dag är en ”lek” med mycket” siffror, tex 4-4-2, 4-3-3 osv. Hur ser din grundidé ut i denna siffervärld?
– En grundidé har jag men den är inte organisationsbaserad. Jag har varit med om och spelat 4-4-2 rakt, 4-4-2 i diamant, 4-2-3-1, 4-4-1-1, spelat 4-3-3, 4-1-4-1. Skall man hitta en gemensam idé så är det att det är en 4-backslinje. Vi har inte suttit ner och diskuterat i fotbollstermer ännu, Jonte, Micke och jag. Så det vilja inte föregå men jag har svårt att se att vi inte spelar med en 4-backslinje.

När räknar du att dra igång träningen på allvar?
– Januari, början.

Innan du flyttade till Grebbestad, kände du på något vis till laget?
– Nej, egentligen inte. Inte mer än att jag sett några matcher när jag varit här på sommaren. Men jag kände till att Jonas Henriksson spelade här och att en ungdomsspelare som gått till Elfsborg (Gustav Henriksson).

En sista avslutande fråga som är ganska viktigt för mitt och ditt samarbete framöver – Vilket lag håller du på i Premier League?
– Haha, det finns bara ett lag i Premier League, Arsenal

Annars hade Liverpool varit ett bra svar där..
– Jag kan acceptera Liverpool. Det är inget annat lag som jag accepterar så bra av topplagen. Har jättsvårt för Chelsea, Manchester United. Tottenham skall du inte prata om som Arsenalsupporter. Liverpool ja, och just nu är det väldigt roligt med Liverpool för jag tycker Klopp är en mycket duktig tränare.

Då tror jag det räcker så här långt med de lite mer allvarliga frågorna, avslutningsvis lite lättsammare frågor


Vilken var din favoritposition när du var aktiv spelare själv och vilket nummer har du helst?
– Mittfältare och nr 6

Hur många ggr har du fått böter för fortkörning?
– En gång

Hur många felparkeringsböter har du?
– Det har jag fått några gånger, hahaha, för många gånger tycker min fru.

Favoritlag i fotboll?
– Arsenal

Värdens bästa lag?
– Den var svår. Bayern är inte lika vassa. Jag gillar Juventus men dom kanske inte är riktigt hela vägen fram? Vilket är bäst? Barcelona eller Real? Nej, jag var djup imponerad av Juventus när Conte var där så jag tror tyvärr att det innebär att Chelsea vinner PL.

Sveriges bäste fotbollsspelare?
– Zlatan

Världens bäste fotbollsspelare?
– Det var en bra fråga, den är så svår. Skall vi prata värdens anfallsspel, försvarsspelare, mittfältare? Jag har flera favoriter... Hazard börjar komma igång igen, Sanchez, men skall jag vara tråkig så kan man väl inte bortse från Messi.

Hur kort är du
– 179 cm

Hur lite väger du?
– 78 kg

Din bästa fot är?
– Högertassen

Godis?
– Nej inte mycket

Dricker helst?
– Vin

Läser helst
– Skönlitteratur och facklitteratur

Om du blev strandad på en öde ö – vem skulle du vilja ha med dig?
– Naturligtvis familjen, men om jag inte får välja dom blir det Obama. Det hade varit intressant.

Om du fick äta middag med vem som helst, vem hade du helst haft sittandes mitt emot dig?
– Obama eller Wenger, hade varit spännande med Wenger med.

Matti Demegård Jonatan Hårenberg tillbaka i Grebbestads IF

Easy to make a mistake though, especially with so many goals going in yesterday⚽️😁 Alice was wondering why she had 2 assists missing, so I said I'd ask👍

Div II Norra Götaland
2022-09-24 14:00

LIDKÖPINGS FK
3-6

Siljevi, Grebbestad
Div II Norra Götaland
2022-10-02 14:00
MJÖLBY AI FF (b)
Vifolkavallen A, Mjölby


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.