Intervju med Matti Demegård som i lördags förlängde med Grebbestads IF

Den kanske viktigaste pusselbiten är på plats. Så beskriver Peter Svensson det för tidningen Bohusläningen. Och vem kan protestera? Han lyfte laget rejält under sin första säsong med Grebbestad. Och som sagt i lördags blev det klart med en förlängning. Därför får vi kolla läget lite med Matti Demegård

Hej Matti, hur är läget?
– Bara bra, det är jättebra

I lördags blev det klart att du förlänger med Grebbestad, känns det bra där?
– Jag tycker det känns jättebra. Det fanns, som vi sagt tidigare, en ambitionsnivå både från min sida och förenings sida att hitta en bra lösning och det gjorde vi. Och i lördags kom vi överens om att fortsätta samarbetet.

Fanns det någon gång en tvekan om förlängning?
– Nej inte tvekan utan det handlade om att få till en bra helhet och jag ville höra hur föreningen såg på ett fortsatt samarbete. Vilka förutsättningar föreningen kunde ge för att man skall kunna ha ett bra 2018. Så på det sättet ville jag avvakta lite men dom diskussionerna har gått bra.

Lösningen med dig, Jonatan Hårenberg och Mikael Mattsson verkar ha fungerat bra.
– Det tycker jag. Vi tycker att vår samarbete fungerat bra när vi pratar om detta tillsammans. Vi var alla inne på att fortsätta samarbetet 2018. Och då inte två av oss utan alla tre ville fortsätta tillsammans.

Vi måste blicka tillbaka ca tre veckor, kommer du ihåg känslan och var de nervöst att vänta på slutsignalen i Trollhättan.
– Det var en fantastiskt rolig upplevelse och en härlig känsla. Det är ju så när man vinner tillsammans så är det enormt kul men visst var det nervöst den sista minuten när Peter Svensson gick omkring med luren mot örat och vi avvaktade en slutsignal mellan Trollhättan och Gauthiod. Det var en fantastisk lyckokänsla och glädje och jubel runtomkring när väl det klassiska Lillenskuttet kom på plats.

Har du sett länken på Bohusläningens sida där Peter Svensson går och vankar fram och tillbaka och sedan får beskedet om att matchen är slut. Om du sett den, känslan när man ser det?
– Jo den har jag sett och det gör ju att minnena kommer tillbaka och det är en riktigt skön känsla.

Hur snart efter seriesegern var klar började du få funderingar om kommande säsong även om du inte var klar?
– Tyvärr är det väl så att man börjar med det ganska omgående. Man är lite sjuk på det sättet. Det tar inte lång stund innan man börjar med funderingarna om vad som varit bra. Vad har varit mindre bra och vad kan man förändra. Var skall man förstärka inför 2018. Och då speciellt med tanke på att det då handlar om division 1, och då även om det kanske inte hade varit med mig. Men tankarna kommer ändå spontant , så illa funtad är man

Vad är det som avgjort till Grebbestads fördel i serien? Går det att peka på något speciellt?
– Bra spelare är ju en förutsättning som är viktig för att få bra resultat. Men det är flera faktorer som inverkar, vi har haft en bra grupp spelare, inte minst kvalitetsmässigt. En bra grupp som anmanat våra idéer. En bra grupp för att skapa en gemensamhetskänsla och tillsammanskänsla. Det är en styrka att man känner att man strävar efter samma mål.

– Fotbollsmässigt finns det detaljer som varit viktiga för att vi skulle lyckas. Vi har lyckats i vårt försvarsspel att förhindra att vi för målchanser emot oss och att de vi får emot oss inte omvandlats i mål. Vi har släppt in riktigt få mål, minst i serien och det är en viktig faktor. Sedan har vi stundtals lyckats bra i övergången till anfallsspelet vilket gjort att vi kan vinna matcher. Vi har väl vunnit 12 eller 13 matcher med 1-0 tror jag vilket tyder på en styrka att när det väl gäller plocka fram en avgörande kvallité.

Någon extra viktig match som du känner gick vår väg?
– Ja du, som gick vår väg... Jag tycker genom att visa att vi kunde vinna borta mot Trollhättan 5-0 så visade vi oss själva att vi är ett väldigt bra lag. Det gav mycket självförtroende. Sedan att vi avslutade våren med 1-0 hemma mot Vänersborgs FK var avgörande. Och när serien startade om att vi kunde åka och spela 0-0 mot Karlstad BK borta. Det var lite deras chans att komma in i det igen om dom slagit oss så det var viktigt att hålla nollan där. Så dom tre matcherna var viktiga.

Något mål som var extra viktigt? Som Emeka Uches kvittering mot Karlstad i premiären? Jonas Henriksson segermål 3-2 mot Trollhättan eller något annat?
– Målet mot Trollhättan av Jonas var ju viktigt men även Anton Henrikssons nickmål i sista matchen var ju grymt viktigt, men annars så har jag inte tänkt så, i dom banorna, inte enskilda mål. Jag har tänkt mer på enskilda matcher.

Grebbestad blev sexa 2016 men med chans på en tredjeplats om man vunnit sista matchen. Men vid halva serien låg man på nedflyttningsplats och nu 18 månader senare ungefär är man klara för div 1. Hur är detta möjligt?
– En bra fråga. Det visar att det är små marginaler i idrott. Det finns en mängd faktorer som gjort att man kunde vinna just den viktiga matchen mot Gunnilse och sedan fortsätta en positiv trend. Man blev sexa tillslut. Sedan kunde vi fortsätta med i stort sett samma stomme. Erfarenheten med att man lyckades vända på detta är något man kan bara med sig, en styrka som kan göra att man kan vända motgång till något positivt.

Om ser framåt lite, ni tränar nu under november, sedan uppehåll i december för att dra igång ordentligt i januari. Blir det ungefär samma upplägg som under fjolåret? Fler pass? Intensivare och mer finslipning på detaljer?
– Vi kommer att öka träningsmängden något. Vi hoppas kunna skruva upp intensiteten något genom att träna på att göra saker i högre hastighet. Man kan förvänta sig att lagen vi kommer att möta ger oss mindre tid och ytor i vårt anfallsspel. Då måste vi kunna göra saker i högre fart med bra kvalité
– Sedan måste vi fortsätta att utveckla vårt spel. Bara för att vi går upp en division kommer vi inte att byta inriktning och titta åt ett annat håll. Vi vill behålla vårt försvars och anfallsspel och förfina det vi är bra på och förbättra vissa saker och det handlar om detaljer.

Längtar du till matcherna kommer igång?
– Absolut men jag längtar nog mer till att träningarna med full trupp är på plats och att det kommer igång.

Då tror jag det räcker för denna gång, tack så mycket Matti
– Tackar

Matti Demegård Matti Demegård klar för 2018 Dom tog oss till 1:an och leder oss i 1:an

Trots årets motigheter för A laget med skador och uddamålsförluster måste jag ändå imponeras av lagmoralen som killarna visat upp de senaste matcherna. Trots tidiga mål i baken kämpas det på planen och tränare Jonas finner omdisponeringar och vi vinner matcher. All heder till er alla inblandade för allt kämpande. Nu krigar ni och vi bredvid tillsammans för nytt div 2 kontrakt💪

Div II Norra Götaland
Igår 19:30

IFK SKÖVDE FK
2-1

Södermalms IP, Skövde
Div II Norra Götaland
I övermorgon 13:00
STENUNGSUNDS IF (b)
SIF Gården Bästkustställningar Arena, Stenungsund


 
P07/08
Grohed/Ljungskile (b)
I övermorgon 12:00
Skarsjövallen

F04-06
Ödsmåls IK (b)
2021-09-26 11:00
Ödsmåls IP