Fyra dagar kvar till seriepremiär - Intervju med Matti Demegård

Snart är det äntligen dags – Seriepremiär! Vad passar då bättre än att kolla läget med kolla läget med Matti Demegård om hur det står till med vårt kära Grebbestads IF.

Vi står inför en historisk säsong med Grebbestads IF. Div 1 södra är serien vi skall spela i. Känn på den, div 1! Vem hade kunnat ana det när fjolårets säsong skulle starta? Eller kanske så tidigt som våren 2012 då Grebbestad stod för en säsong i div 4.

Inte jag i alla fall. Efter en knackig säsong 2016 som slutade med en sjätte plats så hade Grebbestad i och för sig chans på en tredje plats inför slutomgången. En plats som hade klarats om Grebbestad vunnit sista matchen som nu i stället slutade med kryss och då en sjätteplats. Hur som helst var det nog en placering som inte var så illa med tanke på hur det då såg ut efter ungefär halva serien. Då var Grebbestad näst sist och på samma poäng som jumbon Gunnilse. Där och då såg det riktigt illa ut med ett lag utan självförtroende. Och lagen skulle möta varandra...

Grebbestad vann denna jumbofinal och allt vände. En strålande höst med med 10 raka vinster inkluderat den första då i jumbofinalen mot Gunnilse. Men då såg vi ändå att laget hur kapacitet, precis som vi gjort de andra säsongerna i tvåan.

Men vem trodde att det skulle kunna gå så bra som det gjorde under 2017? Fanns det någon som hade tippat Grebbestad som seriesegrare? En ny tränare kom in, Matti Demegård. Och hans betydelse för laget har varit mycket stor i mina ögon. Det plus ett par riktigt viktiga nyförvärv som serien bäste målvakt Jonatan Hårenberg. Anton Henriksson, Mergim Berisha och inte minst Emeka Uche var killar som kom till klubben och var grymt viktiga.

Matti Demegård fick ordning på Grebbestads försvarsspel som kanske var det mest bidragande orsaken till seriesegern. Grebbestad ledde sedan serien länge men förlusten hemma mot Gauthiod gjorde att Grebbestad tappade greppet om seriesegern.

Men dramatiken var stor inför sista omgången. Med Trollhättan, Grebbestad, Karlstad och Gauthiod som alla kunde vinna serien med rätt resultat. Helt klart var att Grebbestad var tvungna at vinna sin match vilket även gjordes mot Skoftebyn. Anton Henriksson nickade in det viktiga 1-0-målet. Sedan var det Trollhättan-Gauthiod där Grebbestad nu behövde hjälp. Och när den matchen gick mot slutminuter stod det 0-2 och allt såg lugnt ut. Men så kom rapport om att Trollhättan reducerat. Och när Grebbestads match var slut kom även rapport om 2-2 och nu var det nervöst värre.

Men alla har väl sett Peter ”Lillen” Svenssons glädjeskutt? ”Lillen” vankades fram och tillbaka med telefonen i örat, i kontakt med Mikael Albrektsson, på plats i Trollhättan. Och till slut kom skuttet som vi alla nog aldrig kommer att glömma. Matchen i Trollhättan var slut och 2-2 räckte gott
för Grebbestad som därmed var seriesegrare! Div 1! Wow!

Det var en kort tillbakablick och nu får vi blicka framåt och tar då ett samtal med tränaren Mattis Demegård!

Hej Matti Demegård, tränare i Grebbestads IF, hur är läget?
– Det är alldeles utmärkt!

Andra säsongen för dig i Grebbestad nu. Det fanns väl inga tankar om att sluta när du tagit laget till div 1?
– Oj. Man värderar alltid som tränare säsongen som varit. Man försöker känna efter och reflektera över säsongen som varit. Är man rätt person? Kan man förmedla det man vill etc etc.
- Men vi var rätt tidiga både Grebbestad och jag om att hitta en lösning vilket vi gjorde.

Påsk har det varit, vad har du hittat på?
– Jag har umgåtts med familj och vänner. Försökt att ta det lite lugnt. Sedan har vi haft matchen mot Ljungskile fredags och så tränade vi igår. Men påskafton och påskdagen var träningsledigt så det blev det familjeliv.

När du är ledig från fotbollen, kan du då koppla av från den. Eller snurrar bollen mest hela tiden i huvudet?
– Ja, det är väl klart att det inte går långa stunder utan att fotbollen på ett eller annat sätt är närvarande. Men jag försöker att koppla av men ibland kan det vara svårt. Sedan är mina små barn bra på att få en glömma fotbollen för en stund.

Hur är du inför matcher, är du vidskeplig och måste göra saker på et visst sätt som vissa spelare som måste sätta på sig vänster socka, benskydd och sko först. Har du något liknande för dig?
– Nej, nej, inget sådant!

Hur är läget med laget då, är ni redo för premiären? Fick du de svar du ville från sista matchen mot Ljungskile?
– Vi är redo tycker jag. Och Ljungskilematchen är ju bara en match i raden i förberedelserna. Om vi tittar just på den matchen så fanns det saker som jag tycker såg relativt bra ut. Vissa saker var bra. Vissa saker var mindre bra och dessa försöker vi sudda bort.

- Vi pratar om saker som är bra, de skall bli bäst så vi skall hela tiden förbättra oss. Ambitionsnivån skall hela tiden vara hög och vi skall hela tiden vilja bli bättre och lära oss något av varje tillfälle, så också i denna match.

Jobbig försäsong: kallt, snö, skador och några inställda matcher
– Det har inte varit en autostrada till försäsong på det sättet. Det har varit några bumps på vägen och några kurvor på vägen som har tagit oss i en riktning som vi kanske inte ville. Men man köper de förutsättningarna man har. De inställda matcherna är lite irriterande utifrån planeringssynpunkt. Skador, ja vi har haft några skador som varit irriterande. Tänker bla på Markus Svensson och Granit Berisha. Men även andra har haft besvär under försäsongen.

- När det gäller Granit och Markus är ju att dom varit skadade lite för nära inpå seriestarten för att det skall kännas bra.

- Men så är det tyvärr. Varje skada försöker vi utvärdera och se om vi kunde gjort något annorlunda på respektive individ.

Dom inställda matcherna kom lite olägligt då några före detta skadade spelare skulle fått värdefull matchtid
– Ja bland annat. Även för laget som sådant. Vi planerar ju utifrån att vi har en match där. Hade man vetat tidigare hade man kunnat leta annat bra motstånd. Vi försökte lösa det men det var för kort varsel.

Hur ser det ut med förvärv respektive nyförvärv?
– Från fjolåret har vi tappat Marcus Broberg, Meriton Mustafa, Emeka Uche, Jakob Skoglund Olsson, Hugo Stenelind, Jesper Carlzon, Erik Andreasson.

- Olle Kristoffersson och Mathias Svensson återhämtar sig från operationer. Olle kan bli aktuell lite längre fram under säsongen medan Mattias Svensson missar hela året.

- Ny till i år är: Felix Fundell Ryberg och Hampus Furublad från Torslanda, Kevin Andersson från Stenungsund, Viktor Adebahr senast i Brage.

I fjol kom Mergim Berisha in sent och en mycket viktig kugge i laget. I år kom Viktor Adebahr in sent, ett liknande skede – Kan det bli en lika stor succé?
– Ja, det hoppas jag! Potentialen finns där men sedan kan man aldrig sia om framtiden. Men han har förutsättningar att kunna bidra med sina kvaliteter. Men det gäller ju inte bara Viktor som ny, det gäller även Felix Fundell Ryberg, Hampus Furublad och Kevin Andersson, vi tror på dom alla! Vem som tar det stora klivet... ja det är inte lätt at sia om.

Har du en tänkt start-11:a klar i ditt huvud?
– Ja det finns på många positioner en ganska klar bild. Men den är inte satt ännu och några positioner funderar vi på.

Om vi tar en titt på matcherna så här långt i år. Är du nöjd med vad laget presterat?
– Resultatmässigt får man väl ändå vara nöjd. Vi har bara förlorat en match. Prestationsmässigt finns det saker som vi känner efter varje match känner att vi kunde gjort bättre. Sedan tar vi med oss det som varit bra. Sammantaget när vi står här inför premiären har vi med oss de delarna vi vill och att vi nu är förberedda för premiären.

Vilken tycker du är bästa resp. sämsta träningsmatchen i år?
– Det var en svår fråga. Jag tycker inte vi har haft 90 minuter som varit en bra träningsmatch. Men vi har haft halvlekar och vi har haft delar av matchen sett väldigt bra ut. Men även delar som sett mindre bra ut.

Hur ser det ut med eventuella skador och sjukdomar inför premiären?
– Mergim Berisha är borta. Men annars skall alla vara tillgängliga som det ser ut i dagsläget.

Och det gäller även Jonas Henriksson som haft ont i ryggen?
– Ja, han stod över mot Ljungskile men skall vara tillgänglig till premiären.

Tungt med Mergim Berishas skada men glädjande besked efter hans operation?
– Jättebra! Positivt! Vi trodde ju att han skulle missa hela vårsäsongen men nu skall det inte behöva göra det och det känns väldigt bra att få tillbaka Mergim tidigare.

Hur ser det ut med lagets målsättning?
– Vi har pratat om målsättning. Vi har däremot inte fastställt ett resulattmål. Vi har parat mer i prestation. Vi har inte pratat om att vi skall bli 3:a, eller 8:a. Vi skall alltid ha en ambition om att vinna varje match. Vi kommer inte att lyckas vinna alla matcher men vi skall ha den ambitionen oavsett vilka vi möter. Hemma eller borta. Sedan har klubben en målsättning att bli ett stabilt div 1 lag. Ett stabilt div 1 lag handlar inte om att bara hänga kvar, på snöret. Det är klubbens målsättning.

Någon nyckelspelare i laget?
– Det finns många spelare som är viktiga för oss. Vi kommer inte att prestera bra pga enskilda spelare. Vi kommer bara att prestera bra för att vi som lag gör det bra. Då måste vi få laget att fungera. Laget före jaget. Men visst är det vissa spelare som är bärande för oss.

Oskarshamn hemma i premiären. Har du någon koll på dom?
– Jag har hyfsat koll. Jag har en bild av hur dom organiserar sig och deras arbetssätt i försvars och anfallsspel.

Ny serie i år med för dig. Hur svårt är det att suga upp information om lagen vi skall möta? Du bildar ett kontaktnät eller?
– Man har ett kontaktnät. Förra året försökte vi se motståndarna och det kommer vi att försöka med även i år. Vi vill gärna som dom live samt att vi kommer ha möjlighet via streaming. Men vissa saker kommer inte fram på streaming och då villman kunna se dom live i stället.

Om du måste tippa matchen, hur kommer det att gå?
– Jag tippar inte matchen. Inte mer än att vi går ut för att försöka prestera så bra att det räcker till en vinst. Det går vi för, vi går alltid för vinst. Presterar vi tillräckligt bra hoppas jag vi får med oss resultat av det.

Vi tackar för pratstunden och hoppas på en trevlig seriepremiär.

Matti Demegård

Trots årets motigheter för A laget med skador och uddamålsförluster måste jag ändå imponeras av lagmoralen som killarna visat upp de senaste matcherna. Trots tidiga mål i baken kämpas det på planen och tränare Jonas finner omdisponeringar och vi vinner matcher. All heder till er alla inblandade för allt kämpande. Nu krigar ni och vi bredvid tillsammans för nytt div 2 kontrakt💪

Div II Norra Götaland
Igår 19:30

IFK SKÖVDE FK
2-1

Södermalms IP, Skövde
Div II Norra Götaland
I övermorgon 13:00
STENUNGSUNDS IF (b)
SIF Gården Bästkustställningar Arena, Stenungsund


 
P07/08
Grohed/Ljungskile (b)
I övermorgon 12:00
Skarsjövallen

F04-06
Ödsmåls IK (b)
2021-09-26 11:00
Ödsmåls IP