28/5 1922
 
100 år
28/5 2022
 

Gurra, Totte och David ”hemma” igen

Allsvenskan är färdigspelad och vanns av Malmö FF. Som tvåa och trea såg vi IF Elfsborg och BK Häcken. I vardera av lagen återfinns spelare från Grebbestad som nu hämtar andan i Grebbestad

Gustav Henriksson har ju varit med i Elsfborgs a-trupp i ett antal år och har ett gäng allsvenska matcher. Tobias Carlsson gjorde i år sin första säsong i allsvenskan med Häcken. Nyast i allsvenskan är David Edvardsson med ett alldeles nysignerat kontrakt med svenska mästarna Malmö FF.

Då samtliga befinner sig på ”hemmaplan” har vi samlat ihop dom och passat på att ta en lliten pratstund med dom


Gustav HenrikssonHej Gustav, hur är läget?
– Bara bra!

Först och främst, du har fått gjort dina två första allsvenska mål. Två i samma match dessutom. Berätta om målet och hur skönt detta kändes
– Det kändes jätteskönt såklart. Min uppgift är ju först och främst att försvara målet men sedan om man kan knoppa in några hörnor är det alltid en bonus. Det var jättekul.

Jag vet ju att jag läste om detta men jag kommer inte ihåg hur det ick i matchen, hur gick det?
– Vi vann med 5-0!

Elfsborg blev i år tvåa i Allsvenska. Är det en placering föreningen är nöjd med eller hade man siktat högre?
– Vi är nöjda absolut! Det är klart att man går för att vinna SM-guld, det är inget snack om saken. Men vi har haft några jobbiga år men nu är vi uppe på Europaplatserna igen och där vill vi stanna. Så nu gäller det att kunna utmana Malmö nästa säsong!

Då själv har nu 29 Allsvenska matcher från start och inhopp. 10 matcher från start 2020 och 2019 vilket gör att du startar var 3:e match. Du väntar fortsatt lite på ett ”stort” genombrott och att du kunna ta en ordinarie plats? Och hur tuff är konkurrensen?
– Konkurrensen är jättehård! Vi har tre av dom bästa mittbackarna i Allsvenskan så det är en tuff konkurrens, absolut! Men samtidigt har jag gjort det bra när jag fått spelat. Det är svårt för Jimmy (Thelin) att välja vilka som skall spela. Det är ju trots allt bara två som kan spela. Vi får se hur nästa säsong blir.

Är det något speciellt du känner att du måste bli bättre på för att kunna ta nästa steg till att bli ordinarie?
– Jag vet hur bra jag är. Jag är tillräckligt bra för att kunna ta en plats i många Allsvenska lag och även i Elfsborg. Det är bara att bli ytterligare lite bättre på allt jag redan är bra på och förbättra mina sämre kvalitéer så man kan ju bli en ännu bättre spelare så klart!

Du började ju i U17 för Elfsborg, är det en lång och jobbig väg till a-truppen eller bara inspirerande?
– Både och! Man kommer ju och flyttar till Elfsborg av en anledning. Jag har ju inte flyttat hit för att skaffa nya kompisar. Jag kom hit för att spela i Elfsborgs A-lag om några år. Det var det enda målet jag hade. Det var inspirerande i sig att kriga för detta varje dag. Sedan är det klart, att det varit jobbigt med. Det går upp och ner och det är tufft . Man känner att det är orättvist ibland men det gäller att bara kriga på. Man märker att inte alla klarar av det och då klarar dom inte att ta vägen till Allsvenskan utan flyttar hem. Det gjorde inte jag utan jag krigade på hela vägen även när det var jobbigt och det lönade sig till slut.

”Lilla” Grebbestad med tre spelare i allsvenska 2021. Hur är det möjligt egentligen?
– En bra fråga? Grebbestad är en fantastisk klubb som vågar att släppa fram unga spelare tidigt vilket gör att man utvecklas snabbare. Att få känna på a-lagsspel i tidig ålder tror jag är en viktig faktor.

En väldigt hypotetisk fråga men på vilken nivå hade Grebbestad kunnat vara idag om du själv, Tobias och David alla varit kvar i Grebbestad? Vad tror du?
– Svårt att säga. Jag har inte så bra koll på truppen just nu och just nu är den ju inte så stor i Grebbestad. Det är omöjligt att säga.

När du är klar med elitsatsningen, i vilken klubb hamnar du då?
– Det finns bara en klubb, du vet vilken det är! (Grebbestad)

En avslutande fråga får ju bli att om Malmö, Elfsborg och Häcken blir 1:a, 2:a och 3:a även nästa år, hur blir ordningen på lagen?
– Elfsborg, Malmö och Häcken!

Då tackar vi för pratstunden och önska lycka till för den kommande säsongen
– Tack så mycket, tack tack!


Tobias Carlsson
Hej Tobias, hur är läget?
– Bara bra tack!

Vilken kometkarriär du haft. Med Grebbestad i div 1 2018. Superettan med Varberg 2019 och nu Allsvenskan med Häcken 2020. Hade du kunnat drömma om detta när du spelade i Grebbestad. Hade du ens tanken om Allsvenskan?
– Öhhhh, nej det hade man väl inte? Men det är väl klart att det är en dröm så såklart men det kändes ju inte riktigt nära när man spelade i div 2 med Grebbestad och trillade ur div 1 med Grebbestad.

Häcken blev i år trea i Allsvenska. Är det en placering föreningen är nöjd med eller hade man siktat högre?
– Vi vill ju vinna liksom! Men sedan är det klart, Malmö stack iväg så det blev ju svårt. Då var ju nästa mål att ta en Europaplats nästa mål så det var godkänt.

Tittar på svenska fotbollsförbundets sida och du heter Carlsson med C där. Det var ju även så du hela tiden stavats på Grebbestads hemsida. Men berätta när ni skulle på träningsläger med Grebbestad och du var nära och inte få flyga med. Och har du nu ändrat till C på riktigt eller?
– Rätt stavning har ju tidigare alltid varit med K. Fråga mig inte historien bakom C för det kan väl inte ens pappa? Men vi har alltid stavat med C så det har jag alltid skrivit och så. Det var väl först när man blev tillräckligt gammal för id-kort och pass som man märkte att det står med K.

– Det var väl något träningsläger vi hade med C och så kom man fram med passet och det stod med K och då hittade dom inte mig först så det bliv lite struligt. Men dom brukar kunna okej med att det är samma namn och så. Pappa har exempelvis alltid bokat våra resor med C trots att han visste att det egentligen var med K i passet.

– Men nu är det officiellt ändrat till C även i passet

Häckens julkalender, lucka nr 9 Tobias Carlsson finns i lucka nr 9
– Vi fick ett uppdrag att vi skulle ge ett jultips till Häckens följare. Sedan spelar Ebba (sambon) i Häckens damlag att då kan ni ju göra en tillsammans så blir det perfekt, så på den vägen är det.

För mig var det överraskande när du lämnade Varberg där du var ordinarie för Häcken. Men hur var det för dig? Var det ett självklart val?
– Nej, det var det inte. Jag trivdes bra i Varberg så det var inget självklart val. Sedan är det mycket som spelar in som pendling, all tid det tar, alla förutsättningar och då även vid sidan av planen vilket är bättre i Häcken. Många faktorer spelade in men inget som var självklart då ja som sagt trivdes i Varberg

Två inhopp i Allsvenska i år. Debuten mot dit gamla lag Varberg. Hur var det och är du nöjd med speltiden första året.
– Jag var inställt på att det skulle bli svårt med speltid i Häcken första året. Det är en omställning och första året med laget och ny tränare. Nöjd? Det vet jag inte men ändå lite som förväntat. Vi har klarat oss bra från skador och avstängningar. Sedan var det roligt att få göra debut och förstås extra kul att det var mot just Varberg där man känner spelarna.

Vad behöver du förbättra för att få mer speltid 2021?
– Det är väl lite av allting egentligen? Att man håller en jämnare invå.

”Lilla” Grebbestad med tre spelare i allsvenska 2021. Hur är det möjligt egentligen?
– Ja då, jag vet inte? Grebbestad är ju ett samhälle som alltid varit väldigt fotbollsintresserade. Det finns egentligen ingen annan sport som konkurrerar med fotbollen. Det tillsammans med att många bryr sig om föreningen och föreningen är populär och vi har haft ett lag som tagit kliv upp i seriesystemet. Dom unga som nu kommer med får spela med ett bra div 2 lag i stället för ett lag i division 4 vilket ger bättre förutsättningar för de unga.

En väldigt hypotetisk fråga men på vilken nivå hade Grebbestad kunnat vara idag om du själv, Gustav och David alla varit kvar i Grebbestad? Vad tror du?
– Mmmm. Den är intressant. Det här brukar jag och Anton Henriksson diskutera ibland. Skall vi samla ihop alla igen och spela tillsammans...

– Men som svar på frågan, superettan kanske om vi får ihop hela gänget

När du är klar med elitsatsningen, i vilken klubb hamnar du då?
– Ja, säg´det? Det beror ju på var man är men visst ligger Grebbestad nära till hands

En avslutande fråga får ju bli att om Malmö, Elfsborg och Häcken blir 1:a, 2:a och 3:a även nästa år, hur blir ordningen på lagen?
– Häcken, Malmö, Elfsborg

Då tackar vi för pratstunden och önska lycka till för den kommande säsongen
– Tack så mycket!


David EdvardssonHej David, hur är läget?
– Tjena, det är bra!

Du är ju ”vår” senaste spelare med a-lagskontrakt i en Allsvensk klubb. Hur kändes det att skriva på för Malmö FF?
– Väldigt stort! Det var mitt mål när jag flyttade till Malmö, att få a-lagskontrakt, så det var väldigt stort!

Du fick reda på detta ett par veckor innan att du skulle få a-lagskontrakt. Svårt att inte berätta för alla vänner? Men jag antar att mamma och pappa fått lite förhandsinfo?
– Ja, dom närmsta har fått veta i förväg. Men det har varit svårt att inte säga något. Man har många kompisar som vill veta saker, hur det går och så där. Så det har varit svårt att inte säga något.

Malmö FF svenska mästare 2020. Antar att det var målsättningen för klubben och inget annat gällde?
– Exakt, SM-guld var det och ta sig till Europa. Men nu missade vi i kvalet i år. Men visst SM-guld var målet!

Du har fått debutera i a-laget under 2020. Berätta hur det gick och vilka ni spelade mot
– Det var mot Varberg i en träningsmatch under februari. Jag fick hoppa in och spelade ungefär 25 minuter. Vi förlorade tyvärr men jag var ändå nöjd med min insats.

Du har tagit raska steg sedan du kom till Malmö. Är du nöjd med din utvecklingskurva och hade du på känn att du presterat så bra att det skulle kunna bli a-lagskontrakt?
– Jag är väldigt nöjd över min utvecklingskurva. Jag kände hela tiden att jag utvecklades och blev bättre och bättre för varje dag som gick. Sedan har jag känt att jag presterat väldigt bra i år och jag hoppades på att jag skulle få a-lagskontrakt så lite har jag nog känt att jag skulle kunna få det.

Hur jobbigt har det varit att lämna den trygga miljön i lilla Grebbestad och flytta 40 mil söderut till en större stad som Malmö och då familjen långt borta?
– Det var tufft i början men skall jag vara ärlig trodde jag det skulle vara tuffare än vad det var. Men Malmö FF har tagit väldigt bra hand om mig så jag har hela tiden känt mig som hemma. Så det har gått bättre än vad ja förväntade mig men det är klart att det varit tufft.

Har du satt upp någon målsättning för 2021? Som ett antal inhopp, kanske som startspelare i någon match eller vad det nu kan vara?
– Jag har satt upp mål som först att få göra Allsvensk debut. Sedan är nästa steg att ta en plats i laget, start 11:an!

Hur mycket tränade du med A-laget under 2020?
– 2 gånger i veckan hela året men med undantag av några veckor på grund av coronan.

Du fick ju en skada som tvingade dig till en del vila under 2020. Berätta om skadan och hur är den idag? Helt läkt?
– Jag bröt tummen på en träning när jag ramlade. Just nu är allt bra och det har gått ungefär 4 månader sedan det hände så allt är läkt och bra.

”Lilla” Grebbestad med tre spelare i allsvenska 2021. Hur är det möjligt egentligen?
– Det är en bra fråga faktiskt! Jag kan nog inte svara exakt vad det beror på men Grebbestad har fostrat många bra spelare då det är en bra miljö att vara i. Sedan har vi haft flera bra generationer där vi spelat mycket med varandra så jag har ju spelat med ”Gurra” och ”Totte” och vi har lärt oss mycket av varandra. Det var kul att träna mycket tillsammans.

En väldigt hypotetisk fråga men på vilken nivå hade Grebbestad kunnat vara idag om du själv, Gustav och Tobias alla varit kvar i Grebbestad? Vad tror du?
– Definitivt i div 1. Som ett bra division 1 lag tror jag

När du är klar med elitsatsningen, i vilken klubb hamnar du då?
– Det är klart det är Grebbestad!

En avslutande fråga får ju bli att om Malmö, Elfsborg och Häcken blir 1:a, 2:a och 3:a även nästa år, hur blir ordningen på lagen?
– Malmö etta. Det kan gå hur som helst med vem av dom andra två som blir tvåa och trea

Och du, visste du att jag håller på Malmö FF? Så när får jag en tröja med ditt nummer och namn på ryggen?
– Ja, jag har hört talas om detta :-) Jag får försöka lösa det under året :-) Det löser jag!

Då tackar vi för pratstunden och önska lycka till för den kommande säsongen
– Tack så mycket.Gustav Henriksson David Edvardsson Tobias Carlsson

Tror det kan vara bra saker på gång!

Div II Norra Götaland
2021-11-28 13:00

YXHULTS IK
0-0

Kumla IP, Kumla
Träningsmatch
2022-02-12 13:00
EDS FF (b)
SJB Arena, Ed


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.