28/5 1922
 
100 år
28/5 2022
 

Pulsen på Matti Demegård

Matti tog Grebbestad upp till div 1 genom seriesegern 2017 i div 2. Grebbestad åkte sedan ur div 1 med minsta möjliga marginal, 1 poäng saknades för att passera tre lag i tabellen och hänga kvar.

Men nu är Matti i ropet igen, som assisterande tränare till nyblivna Svenska mästarinnorna Kopparbergs Göteborg FC, numera en del i BK Häcken. Och det är inte bara där Matti är tränare...

Grebbestads hemsida tar nu tempen på Matti Demegård och undrar bla hur han hinner med?


Hej Matti. Det var några år sedan jag senast intervjuade dig. Hur står det till?
– Jo men det står jättebra till. Det stämmer det, det var några år sedan.Jag får börja med en fråga, hur hinner du med allt och hur orkar du? Tränare för BK Häcken FF, du tränare ett pojklag i Grebbestad. Du jobbar som sjukgymnast i Göteborg och lite i Tanum. Du är gift och har barn...
– Ja hinner... Det är klart att det att det är ett pussel. Jag har väl ett livspussel som alla andra. Jag har en väldigt väldigt förstående fru, och barn utgår jag ifrån. Men visst, ibland kan det vara snårigt med tiden och man kan känna dåligt samvete både gentemot arbetsgivare och familjen.

Vi blickar lite tillbaka i tiden 2018, sista seriematchen med Grebbestad, Husqvarna borta. Seger 3-2 med segermål i 93:e minuten. Oerhört nära att klara oss kvar i div 1. Visste du redan när Grebbestads segermål kom att det var kört eller fanns fortfarande lite hopp?
– Alt hängde på Kristianstads match. När målet kom visste jag att det inte räckte utan det var ett annat resultat i Kristianstads match som behövdes. Dom vann med 1-0 och deras segermål kom i 87:e minuten. Så det var väldigt surt och tyvärr räckte det inte riktigt. Hade den matchen slutat 0-0 hade vi fått kvala för att häng kvar.


(Bild ovan: Matti efter segern borta mot Husqvarna men Grebbestad föll ner till div 2)

En sak jag märkte tydligt på dig var hur du sjönk in i dig själv vid förluster. Hur jobbigt var det när det stod klart att det blev nerflyttning till div 2 igen och hur länge satt besvikelsen i?
– Oj, det satt i väldigt väldigt länge. Det kändes som vi hade potentialen att stanna kvar i div 1. Så det var en enorm besvikelse och det tog mer eller mindre resten av hösten. Avslutningen visade att vi växt in i kostymen och kunde prestera och få med oss resultat men som det visade sig var det lite försent vilket gjorde att det inte räckte. Men detta gjorde ju att det var en än större besvikelse.

Du valde sedan att hoppa av tränaruppdraget med Grebbestad. Kände du att du behövde återhämta dig och ladda batterierna?
– Jo men så var det. Div 1 är en otacksam serie. Resurserna är små men kraven är stora. Som tränare i div 1 och samtidigt ha ett heltidsarbete och samtidigt försöka få ihop en social situation med familjen tog mycket energi. Då kände jag att det var dags, jag hade inte haft et riktigt uppehåll från fotbollen på väldigt lång tid så jag valde att få tid till att hämta energi. Få tid till familjen.

Om vi då studsar fram till nutid. Vi träffar dig på Sparvallen där du leder träning med ett pojklag till Grebbestads IF. Vilken åldersgrupp har du och hur länge har du varit med och tränat detta lag?
– Det är åldersgrupp pojkar födda 2010. Dom fyller 11 år i år. Jag har funnits med under två år är det nu.Hur ofta tränar laget och hinner du vara med på alla träningarna?
– Jag hinner inte vara med på alla träningar. Just nu har dom två träningar i veckan + match vilket vi ju i och för sig för tillfället inte får spela pga situationen som alla vet. Vi är tre stycken som delar på uppdraget tillsammans med Magnus Morin och Rikard Johansson.

Inte bara GIF som du tränar då, numera även BK Häcken FF, spännande?
– Jättespännande! Jag tycker det känns som ett roligt, spännande och intressant uppdrag. Så jag ser fram emot det här året. Dom första två månaderna har varit jättebra och det känns som det kan bli ett bra år.

Hade du någon tanke på att komma tillbaka som tränare på elitnivå igen?
– Ja det hade jag väl. 2020 blev året jag inte hade något förutom att jag fanns som en resurs för pojkarna här. Så det blev et år för att hämta energi och reflektion och under året 2020 kände jag att energi kom och jag kände att det skulle kunna fungera socialt. Då började tankarna komma att jag gärna ville stå på planen igen. Finns det ett uppdrag som känns spännande och inspirerande då skulle jag kunna tänka mig att hoppa på det.Du kommer att vara assisterande tränare till Mats Gren. Känner du Mats sedan tidigare och fungerar ert samarbete bra så här långt?
– Nej, jag känner inte Mats sedan tidigare mer än att vi pratats vid vid några tillfällen vid olika fotbollssammanhang. Men inte så att jag kände honom så det blir en ny arbetsbekantskap och än så länge har det fungerat jättebra.

När du tog dig an detta uppdrag så hette laget Kopparbergs Göteborgs FC. Hur var den turbulenta tid som sedan följde när laget plötsligt lades ner?
– Jag kom ju in efter den värsta turbulensen när styrelsen och föreningen beslutat att lägga ner. Sedan efter några dagar sa man att man skulle sondera terrängen och se om man kunde hitta någon förening där man skulle kunna ingå i. Därefter kom jag in och visst fans det en liten osäkerhet. Man visste ju inte riktigt vad det skulle leda till. Men man fick samtidigt information om att det skulle kunna bliv riktigt bra i slutändan.

Innan allt till slut ordnade upp sig och ni blev en del av BK Häcken, hur många spelare hann att lämna laget och hur har ni lyckats fylla på inför den kommande säsongen?
– Tyvärr tappade vi lite fart där. Tiden innan var en inaktivitet när det gäller att fylla på med spelare. Vi förlorade flera spelare efter säsongen som var lång. Vi avslutade ju med Champions League mot Manchester City. Men det gjorde att man inte riktigt var aktiv med att få in spelare. Det gär att vi är lite sena ute på marknaden för att få in spelare, framför allt svenska spelare.Jag såg att ni fick in en ny spelare igår
– Stämmer. Det blev klart igår kväll. En tjej ifrån Australien som landar i Sverige på måndag i nästa vecka.

Vad tror du om den kommande säsongen då för laget, kan ni vara med och kämpa om nytt SM-guld
– Ja, fyller vi dom sista luckorna kan vi inte ha någon annan ambitionsnivå. De vi fått in hittills, jätteduktiga spelare med bra fotbollskompetens som passar bra in i gruppen. Så tillsammans med det som finns kvar sedan ifjol tycker jag det ser tillräckligt bra ut för att man skall kunna ha den ambitionen.

Hur ofta tränar ni med damerna och har du fått styra om dina vanliga arbetstider som sjukgymnast för att hinna med?
– Ja, jag har fått styra om tider. Vi tränar varje dag, veckodagar. Och sedan är det matcher på helgerna. Så jag har fått pussla en del för att få ihop det.Du är ju inte obekant som tränare för damlag och var före Grebbestad assisterande till Pia Sundhage och Svenska landslaget och du har även tidigare varit assisterande i Elfsborg. Är det något speciellt som du ser skiljer damfotboll mot herrfotboll?
– Nej. Det är fler saker som förenar än skiljer. Ser man på elitnivå så rent generellt skiljer det sig resursmässigt. Herrallsvenska lag har större resurser än lag i Damallsvenskan. Det innebär att man har resurser att skapa en organisation som är större så det är fler som jobbar runt laget i herrfotbollen. Det är en skillnad. Att arbeta med en fotbollsspelare är samma oavsett om det är en herr eller dam. Det handlar om spelet fotboll och utveckla de olika delarna så det skiljer inte tycker jag.

Var ju lite inne på att du är sjukgymnast. Du har ju kämpat en del med en Grebbestadsspelare ett tag nu, Christoffer Söderlund. Det ser ut som han läker bra och han ser ut att vara lite före ett tidsschema för comeback, 100 % frisk så att säga? Men du får kanske inte säga så mycket pga sekretess?
– Jag får som du säger inte uttala mig pga sekretess. Men jag tror inte jag går utanför sekretessen om jag säger att det går väldigt bra för Christoffer.

Då tackar vi för din tid och önskat lycka till framöver med GIF undomslag och BK Häckens FF damlag
– Tack så mycket!Matti Demegård

Härligt att det nu börjar bli en trupp inför 2023 och en tränare är på plats.

Kval till division II
2022-10-29 15:00

ADAS UNITED IF
3-1

Sparvallen konstgräs, Tanumshede
Inga matcher planerade.


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.