28/5 1922
 
100 år
28/5 2022
 

Jonas Björk klar för 2022

Då var det klart med tränare över 2022 – Jonas Björk fortsätter. Men det blir utan Rikard Johansson som slutar. Hur et blir med Fredrik Oskarsson är inte riktigt klart ännu.

Vi tar ett snack med killarna om detta och startar med Jonas Björk som alltså fortsätter som Grebbestads huvudtränare:
Först Jonas, har du hunnit andats ut efter den rafflande bottenstriden?
– Ja, det tycker jag nog. Det var väldigt skönt att åka hem från Kumla efter Yxhultsmatchen. Det var glädje så klart men mest lättnad på något sätt efter att ha säkrat kontraktet efter en svängig säsong. Nu har man hunnit landa lite grann och det känns bra.

Då till dagens händelse, du har förlängt med Grebbestad över 2022. Hur känns det?
– Jättebra! Jag vill komma igång så fort som möjligt och inte ha så lång ledighet och det blir det ju inte heller då det redan är december så det känns kanon.

Fanns det några som helst tveksamheter för dig att fortsätta över 2022?
– Nej! Vi hade ju ett 1+1 års kontrakt redan i första avtalet vi skrev. Sedan blir det ju att man diskuterar olika scenarion hur man går vidare och så. Min ambition har hela tiden varit att stanna längre än ett år. Sedan blir det ju lite i en annan roll till nästa år med så det känns bra.

Det var ju en tung säsong 2021 där vi tidigt hamnade i en rejäl uppförsbacke. Då med 8 förluster på de 9 inledande matcherna. Hur kändes det som ny tränare att få den starten? Funderade du någon gång på att hoppa av?
– Att få den starten som ny tränare i en ny förening på denna nivån är ju inget man önskar sig så klart. Det var tufft och det var många sömnlösa nätter och mycket tanker. Jag sa det i bussen på väg hem att jag har nog aldrig tänkt så mycket fotboll som jag gjort i år. Nästan konstant för att hitta lösningar och ändra på olika saker.

– Det var en tuff start men jag är ingen person som ger upp på det sättet. Så länge jag hade förtroendet så hade jag bestämt mig för att göra det absolut bästa jag kunde för Grebbestad och så får man ju se hur långt det skulle räcka.

– Sedan kan jag förstå att det fanns andra röster som hade önskat något annat när det var som det var. Men med facit i hand så löste vi det tillslut.

När det då gick så tungt kände du hela tiden bra stöd från klubben?
– Ja det tycker jag! Jag hade dialog med sportrådet och även med assisterande tränare Rikard Johansson som sitter med i styrelsen. Vi bollade lite och pratade om läget som var och jag kände hela tiden att det var mig dom trodde på vilket kändes bra!

Har du hunnit börja analysera vad som gjorde att det gick illa i början? Vet själv att jag började lite med funderingar på konditionen? Tyckte vi tappade flera matcher på slutet med då sena insläppta mål vilket vi egentligen inte haft tidigare. Kan du hålla med eller ser du andra orsaker?
– Jag vet inte riktigt. Jag tror det var många saker som påverkade våran start på serien i år. Att truppen vi hade kunde spela fotboll och var individuellt duktiga var det inget tvivel om men ibland så klaffar det inte.

– När man kommer som ny tränare till en ny försäsong och sätter en ny spelidé som inte full ut så bra i premiären (Angered 0-3). Redan där skapades en osäkerhet och sedan hade vi derby hemma mot Oddevold, serierival och seriefavorit. Då bytte vi taktik direkt till så Grebbestad spelat året innan, 4-2-3-1. Men vi förlorade även där (1-2) och där någonstanns så började det snart funderas på att vi som skulle vara ett topplag, vart ligger vi egentligen?

– Sedan spelade vi egentligen många bra matcher fotbollsmässigt under våren men vi fick inte med oss resultaten. Jag tror vi hade en olycklig start men jag har också sagt när folk frågat mig tidigare, både du med hemsidan och till Strömstads tidningen och Bohusläningen att vi kommer att ta poäng. Vi kommer att vinna matcher och vi behövde bara jobba vidare. Med facit i hand så fanns kvalitén och det gälle bara att jobba sig över det där hindret som var i början.

– En tuff start men strongt att komma tillbaka.

Vi drabbades ju även av en hel del skador. Ylber Maloku missade hela året. Markus Svensson mer än hälften av matcherna och även Jimmie Larsson missade många matcher. Tunga avbräck då vi till en början dessutom hade en liten trupp numerärt.
– Absolut, sedan kan man nästa lägga till Christoffer Söderlund där med. Han hade en nyopererad höft. Han rehabade hela försäsongen och fick hoppa in och spela alldeles för tidigt men gjorde det bra på våren. Men skall vi vara med och mäta oss med de bästa lagen i serien hade vi behövt ha med Ylber, Markus och Jimmie från början vilket vi inte hade. Tre väldigt tongivande spelare för oss så det var klart att det gjorde skillnad.

När började du känna att det vände för oss? Och hade du hela tiden en känsla att det här är vi tillräckligt bra för att klara av?
– Ja, jag har alltid tyckt att fotbollen, kvalitén har funnits där. Men det är mycket psykologi i fotboll med. Vi hade ju en viktig match mot Tidaholm hemma, en riktigt viktig bottenmatch där vi vann övertygande. Vi hade några bra prestationer även innan som mot Stenungsund hemma och mot Vänersborgs FK. Om vi ser till första halvlekarna mot dom så var vi otroligt bra, att vi inte vinner dom matcherna…

– Vi fallerade i andra halvlekarna. Vi var överlägsna i första 45 minuterna så jag kände hela tiden att det fanns där.

– Men när vi ändrade om och slog Angered hemma (3-1) så kändes det som att killarna med kände detta. Vi kan slå de bästa lagen så någonstans där tror jag vi fick tillbaka lite självförtroende och att vi kunde konkurrera om vi gjorde rätt grejer på planen.

Om vi tar en blick på enskilda matcher, vilken vilka tycker du var våra bästa respektive sämsta matcher för året.
– Vi har några bra matcher spelmässigt. Vi match hemma mot Ahlafors där vi trots detta förlorade med 1-0 tycker jag vi spelar en otrolig fotboll. Vi spelade stundtals ut Ahlafors men vi lyckades inte sätta dit bollen. Tror vi hade 4-5 100 procentiga chanser i första halvlek och så gjorde dom 1-0 i början av andra. Då orkade vi inte tillbaka helt enkelt. Men prestationsmässigt var det en otroligt bra match av oss.

– Men sedan att vinna matcher i slutskedet är ju alltid underbart så matcherna mot Lidköping hemma och Skövde borta är ja matcher som gör att man vill hålla på med fotboll då det är otroliga upplevelser.

– Negativt då, Stenungsund borta och Gauthiod hemma som kom efter varandra var riktiga bottennapp. Vi varken spelade bra fotboll eller sprang och för varandra. Nej, dom matcherna vill man helst bara glömma.

Hur nervös var du inför sista omgången? Vi hade ju egentligen allt i egna händer inför matchen. En seger skulle säkra kontraktet
– Jag försöker ju alltid vara energifull och försöker komma laddad till träningarna men jag blev faktiskt sjuk sista veckan innan Yxhultsmatchen. Jag tror det berodde på att jag grubblade väldigt mycket. Jag var orolig för att vi inte skulle lösa det. Så det var mycket mycket tankar. Jag var otroligt spänd på att åka till Kumla den söndagen. Vi hade som du sa det i egna händer men vi visste även att vi inte varit så bra på bortaplan. Men det positiva var ju att vi även kunde få hjälp i andra matcher.

– Det var en jobbig dag fram tills matchen slutade och sedan blev jag åter sjuk i tre dagar till. Det säger nog en del om mitt mående, om hur nervös jag var inför matchen.

Efter matchen hyllade du lagets moral trots den tunga säsongen. Hur viktigt var detta?
– Helt avgörande tror jag! Vi hade ett ganska ungt lag när dom rutinerade var skadade och borta. Då har de unga killarna vi plockat till Grebbestad för att växa in i det fått ta stort ansvar direkt. Att vände en så negativ trend med Grebbestad och ungt lag var otroligt starkt. Som jag sa innan, alla kan spela fotboll det visste vi, men att dom kan tackla motgångar och ta lärdom av det… Med den lagmoralen är det mest avgörande. Man vill prestera bra på varje träning och tycka det är kul.

– Det har egentligen inte varit dålig stämning någon gång, kanske någon träning men i totalen har det varit en otrolig gemenskap, glädje och driv på träningarna och det har varit helt avgörande tror jag.

Du var inne på det tidigt med annan roll med och det är ju att du tar över sportrådet roll med att förhandla med spelarna om kontrakt, befintliga och nya spelare. Hur kommer det att bli och är det något du gjort även tidigare?
– Jag har inte haft den rollen tidigare på det sättet. Däremot är jag som person väldigt lätt engagerad i saker och vill verkligen att det skall bli bra. Redan i år, även om sportrådet haft det stora engagemanget och drivet, så har jag försökt engagera mig och det spelare vi tog in i somras så hade jag med ett finger i spelet. Jag känner mycket folk, spelare, ledare och personer runt omkring. Jag tycker det skall bli kul att vara med och göra skillnad på ett större sätt än vad jag gjort tidigare denna säsongen. Så ingen erfarenhet men tycker om att jobba på det sättet.

Vad är prio först för dig där. Är det kontrakt med befintliga spelare eller nya eller kanske en kombination?
– Det är en kombination så klart. Men vi vill ju behålla stommen i som är i laget i år så klart och inte ha så mycket rotation på spelare. Det i kombination med att se på vad som finns i vårt närområde, vad som kan spetsa till truppen inför säsongen så det är en kombination så klart.

Avslutningsvis. Hu hade ju under året två nya killar att jobba med, Rikard Johansson och Fredrik Oskarsson. Hur har det fungerat och har ni hittat era roller på ett bra sätt?
– Det tycker jag. Både Fredrik och Rikard har varit otroliga att ha och göra med. Det handlar även om att lära känna varandra, vi hade aldrig träffat varandra innan. Men det har varit två killar som varit prestigelösa och velat göra det bästa för Grebbestad. Rikard är ju en Grebbestadskille och involverad sedan tidigare i klubben med barn i föreningen, med i styrelse och brinner för föreningen och gör ett otroligt jobb på många sätt. Vi behövde ha en in en kille till och fick in Fredrik från närområdet som kunde hjälpa till vilket varit kanon. Han är väldigt uppskattad inom laget, spelarna och hjälper till och fick även hoppa in som spelare i sista matchen, göra debut i div plus att han hjälper målvakterna med deras träning. Vi har varit en bra kombination. Det har varit ett roligt år och förmodligen vänner jag kommer att ha resten av mitt liv så det har varit klockrent tycker jag

Då tackar jag för pratstunden
– Tack så mycket!

---------------------------------------------------------------------


Efter Jonas tar vi och pratar med Rikard Johansson. Rikard som nu alltså hoppar avoch det bottnar precis som för spelarrådet i tidsbrist. Han är med i styrelasen och vill nu engegera sig ännu med i P10-laget där hans son spelar i
Rikard, hur känns det nu är kontraktet tillslut säkrades?
– Lättad. Mer lättad än med glädje. Säsongen blev ju inte riktigt som man hade tänkt. Alternativet med att åka år hade varit mycket sämre. Som ledare, att börja sitt ledarskap med att ramla ur hade inte varit roligt. Speciellt inte när man sitter med i styrelse och skall fira 100 år till året. Det har varit många tunga stunder men en stor lättnad att vi tillslut hänger kvar.

Sista matchen spelades ju på Kumlas hemmaplan. Jag minns ju speciellt när vi mötte kumla där, du var ganska nervös i den matchen och befann dig långt från ert område vid i alla fall en period
– Kumla IP är en sådan plats där det finns mycket utrymme. Så det var samma nu mot Yxhult att jag stod en bit bort. Men matchen mot Kumla var en väldigt jobbig match. Baklängesmål – kvittering, Baklängesmål – kvittering, nej det var nervöst där.

Om du var nervös där, hur var då nerverna inför sista omgången?
– Kändes väl inte så….

– Det var en konstig känsla. Man försökte intala sig att vi var tvungna att vinna för att hänga kvar. Samtidigt visste man att Oddevold kommer inte att få sin andra förlust för året med de premisser som var. Så jag var inte så himla nervös. Så länge det stod 0-0 i vår match var jag övertygad om att vi skulle vinna vår match. Nej, så det var inte så himla nervöst.


Hur har den gånga säsongen varit med ett nytt tränarteam. Hur har samarbetet fungerat med Jonas och Fredrik?
– Det har fungerat väldigt bra. Det har varit väldigt mycket jobb. Jag har fått gjort mycket praktiskt. För mycket jobb men många roliga stunder. Man har många måsten och lägger ner mycket tid och få ingen energi tillbaka utan förluster förluster. Jag måste säga att jag beundrar Jonas Björk som hela tiden ser framåt. Jag hade inte orkat om han inte varit en så positiv person som han är.

De olika roller ni fått, känner du att de fungerat bra?
– Ja, det har fungerat bra. Sedan är det ju så att Jonas bara har missat en träning i år så jag har inte behövt ha så mycket ansvar för tränarbiten. Det har varit mycket taktiskt, disskusitioner och mycket praktiskt jobb för min del.

Har du själv försökt analysera vad som gjort att säsongen startade så tung och att kontraktet då säkrades först i sista omgången?
– Inte mer än att jag ser vilka skador vi haft och vilka som lämnade oss under tiden. Det är svårt när man får en tung start. Vi mötte topplagen tidigt vilket vi inte visste då. Det finns nog många orsaker.


Funderade du någon gång på om ni var rätt personer för att leda laget när det gick så tungt. Fanns tankarna om att hoppa av någon gång?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det är inte Grebbestads policy att sparka tränare hit och dit. Vi har hela tiden blickat framåt och försökt att göra förändringar till det bättre. Det hade i så fall varit Sportrådets uppgift att säga det till oss. Vi har aldrig diskuterat att avgå.

Frågade även Jonas detta, kände ni att ni hade fullt stöd hela tiden från klubben
– Ja, det känner jag!

Då tackar jag för pratstunden
– Tack!

-----------------------------------------------------------------------


Hur det bli med Fredrik Oskarsson är väl inte riktigt klart ännu om jag förstått det hela rätt men vi passar på att ta ett snack med honom med:
Fredrik, hur känns det nu är kontraktet tillslut säkrades?
– Superskönt alltså! Det var för väl att vi löste det tillslut!

Först Fredrik, från spelande tränare i Fjällbacka till spelande tränare i Grebbestad 😊
– Jajamen, jag tyckte det var rimligt att det blev så, hahaha, i Grebbestad med. Det var rioligt, det var kul.

Det var ju lite skadekris och du skrevs över även som spelare till Grebbestad. Överraskad när du fick debutera? Eller var det du som tog beslutet om bytet? 😉
– Nja, det var väl Christoffer Söderlund som hade lite ont i fötterna. Men det var kul att jag fick komma in några minuter. Det var skoj!

Inte nog med debut, det blev även som kapten
– Ja, det var fullt rimligt tycker jag, naturligt!

Hur jobbigt tycker du säsongen varit i om med kämpandet i de nedre regionerna?
– Det är klart att det är superjobbigt. Men jag har ändå känt att vi har så bra trupp att vi skulle klara det så laget var så bra att vi borde lösa det och det gjorde vi. Men det har varit jobbigt så klart.

Hur har den gånga säsongen varit med ett nytt tränarteam. Hur har samarbetet fungerat med Jonas och Rikard?
– Jättebra. Sedan är det första gången jag varit assisterande i en serie högre upp så allt har varit nytt för mig. Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig heller.

De olika roller ni fått, känner du att de fungerat bra? Du själv tillbringar mycket tid med målvakterna
– Det blev så och det har varit jättekul. Jag gillar att delta fotbollsmässigt så det passade mig väldigt bra.

Har du själv försökt analysera vad som gjort att säsongen startade så tung och att kontraktet då säkrades först i sista omgången?
– Funderat har jag gjort men jag vet inte om jag kommit fram till något? Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Kanske var det mycket nytt? Jag vet ju inte riktigt hur Grebbestad spelat tidigare så det kanske var nytt spelsystem? Ingen aning

Men det allra viktigaste var att kontraktet säkrades vilket var grymt skönt?
– Jajamen, superskönt! En god känsla men en lättnad. Synd att det inte lossnade lite tidigare så det säkrades tidigare. Vi har så bra lag att vi kanske borde säkrat det tidigare.


Då tackar jag för pratstunden
– Tack själv

Rikard Johansson Jonas Björk Fredrik (Ass. tränare) Oskarsson

David är tillit MFF och tror själv på en plats under året😀 Det vore ju fantastiskt med en GIFFARE i Sveriges bästa lag💪

Div II Norra Götaland
2021-11-28 13:00

YXHULTS IK
0-0

Kumla IP, Kumla
Träningsmatch
2022-02-12 13:00
EDS FF (b)
SJB Arena, Ed


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.