28/5 1922
 
100 år
28/5 2022
 

Ebbas mardröm, borta i tre månader

Damlagets Ebba Törnros blir borta tre månader från fotbollsspelande efter sin skada i seriefinalen borta mot Svarteborg/Munkedal Lag 2

Hej Ebba, hur står det till?
– Bra

Hur har sommaren varit?
– Den har varit ganska lugn. Jag har inte gjort så jättemycket då jag inte kan pga skadan. Men annars har det varit bra.


Bild ovan, Ebba Törnros, till höger, en av målskyttarna i premiären mot Strömstad


Vi blickar tillbaka till 15:e juni där ni spelade seriefinal borta mot Svarteborg/Munkedals lag 2. Det var där du drabbades av en skada. Berätta om vad det var som hände och hur skadan yttrade sig närmaste dagarna
– Jag hamnade i ett motlägg mot en av spelarna i Svarteborg/Munkedal och bollen var emellan oss. På något vis fick jag en vridning. Sedan kommer jag väl bara ihåg att jag låg och skrek. Dom var sedan snabba in med kyla och lindade om knäet.

– Efteråt kände jag att det gjorde ont så fort jag rörde mig det minsta lilla. Knäet var jättesvullet.

Var du hos läkare direkt eller efter ett tag när du märkte att detta får kollas upp?
– Jag märkte tidigt att det var något allvarligare då jag hade så pass ont. Redan dagen efter var jag hus sjukgymnasten Karin Jonasson och kollade. Hon kände över ledband och korsband men det var svårt då knäet var så svullet fortsatt.

Måndagen efter åkte vi in till Göteborg och Matti Demegård och kollade upp det. Först trodde han det troligen var ledbandet men så gjorde vi även en MR-röntgen och då fick vi reda på att det var en spricka precis ovanför knäet i lårbenet.

Hur länge sedan är det nu som du fick beskedet om din skada som då håller dig borta från fotbollsplanen i tre månader? Hur kändes det att få ett sådant besked?
– Det är två, tre veckor sedan jag fick beskedet. Det är tråkigt så klart att vara borta från fotbollen då det är något av det absolut roligaste jag vet. Men det är ju inget att göra åt det och det kunde varit ännu värre.

En skada som håller dig borta länge från spel, i tre månader. Visar ju att det ändå var en ganska så allvarlig skada men ändå bättre än till exempel en korsbandsskada. Måste varit skönt att få besked om att det ändå inte var korsbandet?
– Ja, det var jätteskönt, jag var jätteorolig över att et skulle vara ännu mer allvarligt.

Drygt två veckor efter din skada spelade ditt lag match igen, då utan dig som fick sitta på läktaren. Hur var det att sitta vid sidan? Jobbigt?
– Det var tråkigt, man vill ju vara med och spela så man kan påverka, så det var jättejobbigt och inte så roligt.

Rehab som gäller nu då, hur mycket ligger du i och kör detta och hur tufft får du köra?
– Jag får inte belasta benet nu så det är mest bara rörlighetsövningar just nu. Men jag försöker köra varje dag.


Vi önskar dig lycka till med rehaben och att du så snart som möjligt är tillbaka på planen
– Tack så mycket!

---

Passar även på att ta en liten pratstund med tränaren Björn Berntsson
Hej Björn, allt bra?
– Ja, men det är bara bra tack!

Måste ju börja med att fråga om er fina start på serien. Serieledare och bara en förlust efter åtta spelade matcher, överraskad?
– Nja, det är jag väl egentligen inte så. Jag kanske trodde kvalitén på serien var lite bättre. Vi har spelat ganska bra och vi kan även mycket bättre så jag är inte så överraskad att vi ligger där vi gör. Jag hade nog trott att vi skulle vara topp 3 i alla fall.

Efter uppehåll så har ni två träningsmatcher innan det drar igång igen först mot Rabbalshede och sedan mot tredjeplacerade Ödsmål som är enda laget som besegrat er. Revanschsugna där?
– Jo men så är det ju definitivt! Där var en sån där blundermatch där inget fungerade. Vi hade tidigt friläge och hade vi satt den hade vi säkert vunnit med 4 eller 5-1 kanske? Inget fungerade för oss och det var nog ingen av spelarna som var godkända. Men någon gång kommer en match som detta.

Så till Ebba Törnros skada. Hur upplevde du vad som hände när hon skadade sig?
– Vi spelade mot Svarteborg/Munkedals lag 2. Dom hade ganska fysiska spelare med med lånat in 4-5 tjejer från sitt förstalag, Munkedal i div 3. Dom var fysiska och Ebba är inte lika fysisk men går ändå alltid in med 110 % mot en av deras största tjejer. Det var in närkamp där båda gick in med 100 % och den andra tjejen var nog lite starkare på något vis än vad Ebba var. Så något hände och jag trodde knäet hade gått sönder rejält. Ebba brukar inte gnälla och hon är en av de mest ambitiösa tjejerna vi har i vår trupp.

Hur snabbt förstod ni att det var en allvarligare skada?
– Jag har ju själv liksom du en bakgrund med mycket knäskador så man blir lite orolig och tänker på värsta tänkbara. När Karin, Noras mamma, som hjälper till litegrann bedömde och tittade ganska snabbt på plats och hon tyckte inte det kändes så illa. Men det svullnade upp rejält och hon var hos läkare men dom kunde då inte bedöma direkt pga svullnaden och då var man orolig med att det skulle kunna vara en korsbandsskada. Tjejfotboll har många korsbandsskador. Vi borde haft 2 st i vårt lag med det snitt som gäller för tjejfotboll men vi har klarat oss utan. Men nu trodde jag det kom en men det var ju inte det även om det ändå var en svår skada.

Jag vill minnas att du sa att hon var en väldigt viktig spelare för laget. Beskriv Ebbas styrkor på planen och hur varför hon är så viktig
– Ebba är typen som aldrig säger något men jobbar hårt under 90 minuter. Hon skulle aldrig vika ner sig. Säger du till henna att ta bort en spelare så är hon som ett häftplåster under 90 minuter och hon vill aldrig byta självmant. Har en oerhört fysisk kapacitet med att löpa i matcherna. En oerhört lojal spelare som alltid tränar som biter ihop och en given startspelare när hon är frisk. Så det kommer ju att märkas att hon inte är med.

Ebba borta då i ca tre månader, kan ni hålla undan i serien utan henne?
– Det hoppas jag. Vi har ju många spelare i vår trupp medan övriga lag har färre spelare i truppen. Det finns spelare som hade velat komma till oss nu men det känns fel att jaga folk när vi har bra med folk och kanske inte så juste mot övriga lag. Det hade väl varit en sak om spelaren flyttade hit men vi väntar med detta. Vi kan ersätta detta och har funderingar på att ändra om lite i laget med ny spelare på Ebbas plats och jag tror det kommer att räcka hela vägen

Vi önskar lycka till framöver
– Tack för det.

Ebba Törnros

Easy to make a mistake though, especially with so many goals going in yesterday⚽️😁 Alice was wondering why she had 2 assists missing, so I said I'd ask👍

Div II Norra Götaland
2022-09-24 14:00

LIDKÖPINGS FK
3-6

Siljevi, Grebbestad
Div II Norra Götaland
2022-10-02 14:00
MJÖLBY AI FF (b)
Vifolkavallen A, Mjölby


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.