Intervju med Markus Svensson

Markus Svensson gör sin första hela säsong som assisterande tränare i Grebbestads IF. Vi passar på att ta tempen på honom inför vad som komma skall

Hej Markus, Allt bra?
– Ja, men det tycker jag! Det börjar närma sig träningsstart i detta vintriga väder så det känns ändå okej.




Klar som assisterande tränare i Grebbestad. Hur känns det?
– Jo men det känns väl kul ändå då jag kommer jobba med Mattias (Svensson) som huvudtränare och med kusinen Chrull (Christian Mattsson) så det känns ändå spännande. Så det skall bli kul.

Om vi först blickar tillbaka på din spelarkarriär med spel i Grebbestad och Oddevold. Vilka är höjdpunkterna som du ser det?
– Det var nog när vi vann div 2 med Grebbestad på hemmaplan 2017, det är en stor höjdpunkt. Lilla Grebbestad slog de större lagen som FC Trollhättan och Karlstad BK så det var väldigt starkt gjort, och med moderklubben. Jag vann 2:an även med Oddevold men det var inte riktigt samma grejen.

2022 tränade du på för fullt inför en ny säsong då beskedet plötsligt kom: - Jag tar ett sabbatsår. Berätta hur det hela kom sig?
– Jag kommer knappt ihåg det själv 😊 Jag hade varit skadad 2021 och missade halva säsongen där. Jag hade problem med foten så det var lite halvjobbigt. Sedan kände jag att det inte var lika roligt att gå till träningen och matcher. Jag tränade på 2022 en period men så skulle vi få tillökning i familjen 2022 så då kände jag att motivationen inte riktigt fanns där. Kändes som jag hade gjort mitt på något sätt och man var lite på väg utför och jag kände att familjen skulle få ta mer plats. Så tiden var inne.


Markus skadad i en match mot Oddevold


2023 tränade du åter igen, nu för en ev comeback men åter kom beskedet att det inte blir något. Berätta vad som låg bakom nu
– Brorsan Mattias Svensson var ju i sportrådet och låg på mig och tjatade och tyckte jag skulle försöka igen. Så därför var jag med och tränade två gånger i veckan och skulle känna på det och se hur det kändes, om det fanns något sug och om jag hade det i kroppen fortsatt. Det blev väl bättre och bättre. Men sedan har jag haft ont i höften till och från under lång tid och så var jag i fjällen och åkte skidor och då kunde jag knappt sova på nätterna för att jag fick så ont i höften. Sedan när jag kom tillbaka och började med fotboll igen så fick jag ont efter vissa träningar och fick bryta passen då det gjorde så ont. Så jag tänkte att jag får kolla upp det ordentligt och det visade sig att höftkulan var skadad och en del av den är typ död och då var det ett enkelt beslut att det inte fungerade.

Kan man säga att från du kom upp i 30 årsåldern blev det tuffare för dig. 2020 endast 12 matcher och 2021 endast 10 matcher
– Ja, men 2020 var väl corona-året med bara 13 matcher så där var orsaken där. Sedan är det som jag var inne på tidigare med min fotskada då under 2021. Men det blir ju tuffare på så sätt att man skaffade barn vilket gör att man tränar inte så mycket extra som man kanske borde göra i och med att man blir äldre

1 inhopp ändå i fjol när du kom in i 91:a minuten borta mot Säffle. Hur var det att vara på planen igen?
– Det var mest jobbigt kände jag. Konditionen sitter ju inte på plats så. Halvdålig touch och jag hade inte ens tränat sedan i mars. Touchen satt väl i och för sig i bättre än fysiken. Nej, det var bara jobbigt men det blev fem minuter och jag orkade ta mig igenom det. Sedan spelade jag oavgjort med var det någon som sa till mig efter matchen i bussen (Grebbestad föll 1-4)


Markus i inhoppet mot Säffle


Assisterande tränare till huvudtränare brorsan Mattias Svensson och assisterande kusinen Christian Mattsson. En fördel att känna varandra så bra som ni gör eller jobbigt när ni jobbar tight?
– Hade inte dom hoppat på det här hade jag inte varit med heller tror jag. Tror inte jag hoppat på och varit assisterande till någon annan? Jag tror nog det bara är lättare och vi har högt till tak när vi känner varandra så bra. Vi kommer ju inte tycka samma om allt, det kommer vi inte. Men man får enas och kompromissa som i allt annat i livet.

Har ni tre ungefär samma sätt att se på fotboll tycker du?
– Jo men det tror jag ändå. Jag och Mattias körde ju i 3-4 månader ihop 2022. Mycket har vi nog samma. Men när vi inte tycker samma så är det ju Mattias som huvudtränare som får ta besluten i slutändan. Jag kan ju sedan alltid skylla på Mattias om det är något 😊

Din erfarenhet som tränare, ja det är när du och Mattias räddade kvar Grebbestad i 2:an via kvalspel?
– Ja, det är det jag har.

Var det nervöst när det blev kvalspel när du och Mattias tränade laget 2022?
– Ja men det var det. Det var en ny erfarenhet bara att sitta vid sidan om vilket var väldigt nervöst i början och en konstig känsla. Det var jobbigare att sitta vid sidan om som ansvarig än att vara ute på planen som spelare. Måndagen efter det blev klart att det blev kvalspel då vi torskade mot VFK var inte rolig. Då mådde man inget bra. Det var en jäkla ångest. Vi var uträknade men kom upp på nästan säker mark och behövde bara en poäng på de sista fyra matcherna.


Markus son Leo ville inte vara med på bild men fastnade ändå


Vill du och kommer du att gå någon utbildning?
– Det kommer jag nog vilja göra. Detta blir ju första riktiga säsongen som jag kommer vara tränare från start vilket blir spännande. Det kommer säkert upp många grejer som man inte tänkt på. Så om jag kommer fortsätta vara tränare kommer jag nog gå någon utbildning.

På lördag drar ni i gång träningen, är det äntligen?
– Jo men så är det ju. Nu väntar man men samtidigt har det varit bra att vi inte redan dragit igång med det väder som varit. Det skall väl inte bli så mycket bättre i och för sig men det blir skönt att komma igång och träffa grabbarna. Vi har ju haft ett antal möten och har gjort en hel del förarbeten som skall sjösättas.

10 man hittills i truppen vilket nog är ett bättre läge än på flera är när vi gått in i januari. Nöjd så här långt?
– Jo men det känns bra. Det är väl lite bättre än det varit de senast åren så det känns som en bra start. Men det skall in minst 10 man till så där finns en del arbete att göra men det är viktigt att ha en bra grund.

Som tränare då, om du fått bestämma själv hur hade din tanke varit att Grebbestad skulle spelat? 4-4-2, 4-3-3 tex
–Jag är väl 4-5-1. Jag kallar det så men det är nästan som 4-3-3 idag. Men grunden är väl 3 innermittfältare kan man säga

Vad känner du behöver förbättras för att vi skall bli ännu bättre 2024?
– Ja men det finns grejer om man ser på vad jag sett. Jag har ju sett i stort sett alla hemmamatcher. Men konkret är vi väldigt överens om att vi släppt in för mycket mål de senaste åren. Det måste vi få ner genom att träna mer försvarsspel. Sedan måste vi bli bättre på att hålla i bollen, äga bollen ot vad det varit senaste åren och även det kommer vi att träna på.


Markus och sonen Noah


Årets serie då, tufft då det bland annat kommer tre lag från div 1?
– Ser man det så så visst blir det en tuffare serie men jag har ingen större koll på de lagen som kommer ner, vad dom får behålla osv.

Något lag du redan nu ser som favorit?
– Nej, det har jag inte

Då tackar jag för intervjun
– Tack tack!

I denna nyhet: Herrsenior A Markus Svensson 2024: Tränartrio klar för herrarna




GAME DAY!
F09 19:00
Bengtsfors IF (b)
Långevi konstgräs
Idag säger vi Grattis till GIFs ordförande Magnus Morin som fyller 50 år. 🇸🇪🎂🎉❤️⚽️🖤
 
Anders I förrgår 09:27 Till Forumet
Senaste matcherna

Herrsenior A Div II Norra Götaland
2024-05-11 14:00

I förrgår
Bengtsfors/Laxarby (b) 0-7
Långevi konstgräs
Kommande matcher

Herrsenior A Div II Norra Götaland
I övermorgon 14:00

IFK Kumla

2024-05-19
IFK Valla (h)
Siljevi
2024-05-22
F09, 19:00
Svarteborg/Munkedal (h)
Siljevi

Huvudpartners 2024


Stjärnpartners 2024


Ungdomssektionens
Guldpartners 2024


Se alla som stödjer GIF

Bli GIF-partner!